Cada vegada és més freqüent que la digestió ens doni problemes. La pesadesa o la cremor són només algunes de les molèsties que sense ser una veritable malaltia resten qualitat de vida i ens preocupen. De fet, molts d’aquests problemes es podrien solucionar canviant una mica els nostres hàbits dietètics. Els següents consells estan dirigits a afavorir la digestió i no haver de recórrer a cap fàrmac.
- Menjar a poc a poc.
La velocitat amb la qual mengem condiciona en gran part la nostra digestió. És a la boca i no a l’estómac on comença tot el procés digestiu i és necessari mastegar bé, amb calma i que tots els aliments quedin perfectament barrejats amb la saliva. El que passa sovint és que mengem de pressa “i enviem” els aliments a mig mastegar a l’estómac, amb els problemes que això comporta. Un menjar convencional no hauria de realitzar-se mai en menys de 20 minuts.
- Fer-ho en un ambient tranquil.
Menjar en un ambient estressant o sorollós o en el qual es tractin temes conflictius no ajuda a tenir una bona digestió. El millor és menjar amb bona companyia o en solitari però sempre en un ambient tranquil. El nerviosisme produïx alteracions en la motilitat de l’estómac, en la segregació d’àcid clorhídric i en definitiva en tot el procés digestiu que es traduiran en molèsties diverses.
- Menjar amb una gana controlada.
Si arribem a l’hora de dinar o sopar amb una gana desmesurada la indigestió està pràcticament assegurada. El millor és menjar cada 3 o 4 hores, o el que és el mateix, fer un entrehores a mig matí i un altre a mitja tarda. Un entrepà petit, fruita, iogurt, uns fruits secs o uns cereals poden ser perfectes per a tallar la sensació de gana i arribar al següent àpat més tranquils.
- Evitar les quantitats excessives.
Sovint, la causa de les grans indigestions és simplement menjar massa. Un estómac massa ple provocarà gairebé segur una digestió pesada i llarga. La norma seria aixecar-se sempre de la taula amb la sensació de que encara podríem prendre unes altres postres.
- No abusar dels aliments rics en fibra.
Sembla una contradicció però els aliments molt rics en fibra, especialment els llegums i les verdures, no són precisament digestius. La fibra no es digereix però sí es transforma en l’intestí gruixut i entre altres coses produeïx gas que pot acumular-se i produir inflor i d’altres molèsties.
- Atenció a les espècies i condiments.
Les persones que habitualment tenen problemes digestius han de procurar condimentar els seus plats de forma suau i controlada i sobretot davant condiments més exòtics o que mai han provat, ser cautes. En general és aconsellable prendre dosis molt controlades dels plats que convencionalment classifiquem com “de gust fort”.
- Optar per les formes de cocció senzilles.
Una forma fàcil i senzilla d’evitar digestions dolentes és optar per les coccions suaus. El bullit, el vapor o la planxa són les més indicades per a no tenir problemes. Davant coccions més complicades el que cal fer és ser molt prudents amb la dosi.
- Prendre dosis molt moderades d’alcohol.
Les dosis moderades d’alcohol estimulen la segregació d’àcid clorhídric i afavoreixen la digestió. Però cal recordar que si volem una bona digestió la quantitat haurà de ser petita i si pot ser sense sucre.
- Canviar el cafè per una infusió.
La camamilla, la menta, el poliol, el boldo, la marialluïsa… són plantes digestives. Això sí, cal prendre-les ben preparades, d’una certa qualitat i a una temperatura que no sigui excessivament calenta.
- Fer un passeig després.
La digestió pot ser molt diferent si després del menjar ens movem una mica. El lleuger moviment del passeig afavorirà la digestió i farà que ens sentim molt millor.
ATENCIÓ A…
Els següents aliments i plats poden incloure’s perfectament en una dieta equilibrada, però en les persones amb digestions complicades poden produir algun problema. El millor consell: moderació.
– col, coliflor, ceba, pebrot, all, rave, carxofa, poma crua, llentilles, cigrons, faves, formatges fermentats, mantega i cremes de llet, salses vinagretes, salses picants, patates fregides, ous fregits, guisats diversos, amanida de crudités, cigrons amb xoriço, carns greixoses, embotits…
OPCIONS DIGESTIVES
-Pasta bullida, arròs bullit, puré de patates, puré de verdures, sopa de verdures, brou, carn magra a la planxa, peix blanc a la planxa o vapor, carn d’au a la planxa o vapor, formatge fresc, poma al forn, iogurt, gelatines de fruites, puré i sorbet de fruites…
Què en penses?