Has decidit millorar els teus hàbits alimentaris i ja tens clares algunes coses, però encara tens dubtes com per exemple: cal que mengi productes ecològics?
La decisió és important, perquè l’impacte sobre la teva despesa pot ser considerable i no tens clar quin serà l’impacte sobre la teva salut. T’expliquem tot el que cal saber sobre aquests productes.
1. Què és un producte ecològic?
És un producte que s’ha conreat o produït seguint un reglament europeu específic per a aliments eco. Els punts més importants d’aquest normativa són:
- Conreu: no es poden fer servir fertilitzants, pesticides o altres substàncies sintètiques, i tampoc transgènics.
- Ramaderia: s’ha de garantir el benestar dels animals, l’alimentació ha d’estar basada en productes ecològics i l’ús de medicaments està molt restringit.
- En els productes processats no es poden fer servir additius sintètics amb algunes excepcions, greixos trans ni productes transgènics.
2. Són més saludables?
Hi ha mols estudis contradictoris. Uns diuen que sí i altres que són iguals que la resta. Per què aquests resultats? Perquè per comparar els nutrients d’un tomàquet convencional i un eco, per posar un exemple, hauríem de comparar la mateixa varietat de tomàquet, recollida en el mateix moment de maduració i analitzada en el mateix moment. Imagineu-vos que algú compara un tomàquet convencional acabat de collir amb un tomàquet eco que ha passat dos mesos en una cambra frigorífica. O al revés: només serviria per obtenir resultats falsos. No obstant, la majoria d’estudis ens diuen que els productes eco solen contenir més matèria seca, més nutrients, sobretot minerals i antioxidants com els polifenols i menys metalls pesants tòxics com el cadmi. Pel que fa a la ramaderia, la carn eco conté molts menys fàrmacs i antibiòtics i sol presentar un perfil de greixos més saludable, amb més greixos monoinsaturats i polinsaturats i menys greixos saturats.
Sobre el que no hi ha cap mena de controvèrsia és sobre el contingut de pesticides i altres agrotòxics, que és molt menor en els productes eco. Tampoc no hi ha debat sobre les bondats dels sistema de producció ecològica, que és molt més sostenible i respectuós amb el medi ambient.
Dit això, eco no sempre vol dir saludable: hi ha productes ecològics ultraprocessats o begudes refrescants que no són gens recomanables a una dieta equilibrada.
3. I què passa amb els pesticides, additius i altres productes de síntesi química?
D’entrada, res. Les autoritats ens asseguren que, per separat, cadascun d’aquests productes és segur, sempre i quan es respectin els límits que marca la llei. Tanmateix, hi ha mols especialistes en tòxics que asseguren que no sabem els efectes que pot tenir la combinació d’aquestes substàncies sobre la salut: és el que s’anomena ‘efecte còctel’. De fet, passa una cosa similar amb els medicaments: cada fàrmac per separat ens cura, però s’han de vigilar molt les combinacions perquè es creen interaccions que poden ser perilloses per a la salut.
4. Els aliments ecològics són sempre de proximitat?
No. Amb la legislació a la mà, un producte eco també pot venir de la quinta forca. El concepte de producte de proximitat o km 0 fa referència a un producte conreat o produït en un radi d’aproximadament uns 100 km del lloc on serà consumit (és a dir, en el nostre cas, qualsevol producte fet a Catalunya) i pot ser eco o no. La combinació de producte de proximitat i ecològic és imbatible: més propietats nutricionals i organolèptiques (sabor, textura, etc.) , més respecte pel medi ambient, i una aposta clara pels productors locals.
5. No vull que m’enganyin. Com sé si un aliment és ecològic o no?
Tots els productes eco han de portar un codi que especifica aspectes com el país on s’ha envasat el producte o el codi de l’organisme o autoritat de control, però estarem d’acord que mirar -se això és un pal. El més fàcil és buscar el logo de producte ecològic de la UE (una fulla d’estrelles blanques sobre fons verd) i, de vegades, també hi ha el logo de l’organisme de control de cada comunitat autònoma: per exemple, un producte fet a Catalunya porta el segell del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), que és autoritat pública de control encarregada d’auditar i certificar els productes eco a Catalunya. Per cert, Catalunya és una de les comunitats líders pel que fa a la producció i el consum de productes ECO. Dit això, alguns pagesos i ramaders que treballen eco prescindeixen del segell, però s’han de conèixer bé.
6. ‘Eco’, ‘biològic’ o ‘orgànic’ volen dir coses diferents?
No, són el mateix. La diferència és que a alguns països fan anar més una expressió que l’altra; als USA, per exemple, diuen ‘orgànic’.
7. Eco vol dir vegetarià?
No, hi ha tot tipus de productes eco, des de verdures o fruites fins a tot tipus de carn, passant per galetes, cereals d’esmorzar, pizzes o productes de neteja.
8. Eco vol dir conreat com ho feien els nostres avis?
No. És cert que la producció ecològica fa servir mètodes ancestrals, però també utilitza tècniques molt innovadores per poder evitar l’ús de pesticides, insecticides, etc. i garantir productes segurs.
9. Eco és menys segur?
No, perquè la producció eco està molt regulada i la legislació sanitària i alimentària no permetria que es produïssin aliments insegurs! La majoria d’estudis no han trobat diferències entre la seguretat alimentària dels productes eco i els convencionals i fins i tot alguns estudis han trobat que alguns productes ramaders convencionals presentaven més riscos de contenir bacteris resistents als antibiòtics que els eco.
10. Per què val més?
Perquè els costos són més alts, el rendiment és menor i també per la llei d’oferta i demanda: als països on el consum eco està més normalitzat, els preus són molt més baixos.
Què en penses?