Aquest és un moment de l’any en què es cometen les més diverses i desequilibrades maniobres per aprimar. Sovint, sense tenir tan sols necessitat de perdre pes.
El cas és que tenint en compte algunes normes, es pot perdre pes sense fer dieta i sense alterar la nostra salut. Es tracta simplement de posar una mica d’intel·ligència als nostres hàbits dietètics i sobretot, de donar-se una mica de temps.
Abans de començar qualsevol pauta restrictiva, prova a seguir els següents punts durant una setmana i comprova la pèrdua de pes. Potser fer “dieta”, ja no serà necessari ….
1. ¿Realment necessites aprimar?
Amb una senzilla operació denominada IMC o índex de massa corporal podem saber més o menys on està el nostre pes. IMC = pes (kg) / alçada x alçada (m). Si el resultat d’aquesta senzilla operació està entre 20-25 no et preocupis, el teu pes està perfecte. Potser l’única cosa que necessites és fer més exercici …. I si encara així decideixes aprimar, pren-t’ho amb filosofia, el teu cas no és res greu, és un tema purament estètic. I per descomptat si estàs per sota de 20, oblida’t de perdre pes.
2. ¡Mou-te!
Fins i tot amb un bon pes és necessari moure’s. L’exercici és una font impagable de salut que sovint oblidem. Si vols perdre pes és imprescindible caminar de 45 minuts a una hora diària. El més recomanable, per descomptat, és fer l’exercici que més t’agradi. Sigui com sigui si el nostre pes és excessiu, la primera norma a tenir en compte és la de moure’s més. No té efectes secundaris i sí, molts avantatges.
3. No més de 4 hores entre menjars
Aquesta és una bona norma per no picar i per evitar arribar a cada àpat amb massa gana. Un piscolabis a mig matí i a mitja tarda evita molts problemes i ens fa sentir bé tot el dia. Per descomptat el piscolabis ha de ser adequat al pes i circumstàncies de cada persona. La fruita, els entrepans de petites dimensions i els lactis desnatats són bones opcions.
4. NO a menjar compulsivament
La norma anterior ja és un bon pal · liatiu per als apetits massa intensos però si tot i així s’arriba al menjar o sopar amb massa gana cal tenir recursos. Un gaspatxo suau, un suc de tomàquet o simplement 250cc-300cc d’aigua amb gas abans de menjar haurà prou per menjar amb més calma. I de passada, menjar més lentament. Val la pena controlar aquest tema perquè darrere de molts sobrepesos hi ha una certa ansietat davant del menjar.
5. Atenció a la condimentació
La quantitat d’oli o salsa amb què s’amaneix un plat és tan important com els ingredients que conté i això moltes vegades s’oblida. Si es vol perdre pes cal limitar la condimentació, encara que es tracti del millor oli d’oliva. Una cullerada d’oli per plat en principi és una bona norma.
6. Vegetals cada dinar
La coneguda recomanació de l’OMS de prendre 2-3 racions de vegetals al dia no només és positiva perquè segura una aportació de vitamines, minerals i fibra sinó perquè els vegetals són aliments amb poquíssima energia i molt volum que ajuden a seguir una dieta equilibrada. Sigui en forma d’amanida o verdura, val la pena que siguin presents a cada àpat.
7. Sopar de forma lleugera
Probablement molts problemes de sobrepès es solucionarien simplement controlant una mica el sopar. A l’hora de sopar es reuneix moltes vegades el relax amb una gana acumulat durant tot el dia i amb la improvisació, la qual cosa sol confluir en un sopar excessiva, desequilibrada i potent. Sopar de manera lleugera és una norma essencial a tenir en compte.
8. Beure amb intel·ligència
No cal recordar que les begudes refrescants i les begudes alcohòliques afegeixen energia a la dieta. Aquestes últimes a més, si estan presents en dosis excessives,afegeixen un munt de problemes. Beure només aigua per a moltes persones pot ser una forma fàcil i ràpida de perdre pes i guanyar salut.
9. Atenció al cap de setmana
Sovint els caps de setmana comencen els dijous a la nit i de forma gairebé imperceptible espatllen les millors intencions d’aprimar. Perquè el cap de setmana no sigui un problema val la pena que comenci “gastronòmicament” el dissabte i que després de cada “excés” hi hagi un dinar de compensació que segueixi a la perfecció la dieta.
10. Escriure a la dieta
A primera vista pot semblar absurd però el simple fet d’anotar, amb sinceritat per descomptat, el que es menja ajuda moltíssim a tenir un cert control i una major consciència de la dieta. Així doncs, en aquest “diari dietètic” es pot observar la varietat de la dieta, els pica-pica, el tipus de sopar… Recomanable també a notar l’exercici que es practica a diari.
Què en penses?