Coneix les virtuts nutricionals dels aliments que no poden faltar en la teva dieta per mantenir un sistema immunitari fort i una salut de ferro
Una alimentació equilibrada és una de les nostres principals fonts de salut. Incloure els següents aliments imprescindibles a la dieta habitual activa les defenses, redueix el risc de malalties cardiovasculars i protegeix la salut dels ossos, entre altres beneficis.
Alvocat
És un fruit molt ric en greixos, però dels saludables, els monoinsaturats, que ajuden a mantenir la pell jove, regulen els nivells de colesterol adequats i fins i tot ens poden fer perdre pes. Aporta potassi, un mineral que activa l’eliminació de toxines, i vitamines E i C, una excel·lent combinació per lluitar contra els radicals lliures i evitar el deteriorament de les cèl·lules.
Cent grams d’alvocat (mitja peça aproximadament) aporte el 30% del que necessitem diàriament de vitamina B6, la qual resulta molt beneficiosa per als sistemes immunològic i nerviós, per prevenir la síndrome premenstrual i també per mantenir una pell sana.
Cereals integrals
Davant l’opció de triar entre cereals integrals o processats convé optar per la primera, ja que el valor nutricional és més alt. El seu aportament en fibra millora el trànsit intestinal i augmenta la sensació de sacietat, raó per la qual no necessitem menjar tant. D’altra banda, els cereals integrals són rics en vitamina E i d’altres del grup B; minerals com el seleni, el zinc, el coure, el magnesi, el fòsfor i el ferro, i greixos poliinsaturats.
Entre els més recomanables tenim la quinoa i el blat sarraí. El primer és molt ric en calci, ferro i aminoàcids essencials, entre els quals destaca la lisina, molt difícil de trobar en altres cereals. El blat sarraí conté rutina, un bioflavonoide que enforteix els capil·lars i vasos sanguinis, el que ens ajuda a conservar la salut del cor.
Fruites del bosc
Dins de les fruites del bosc tenim les móres, els gerds, els nabius i les groselles. Totes quatre es troben entre els aliments més rics en antioxidants i tenen la propietat de fabricar col·lagen, proteïna que contribueix a mantenir la pell llisa i jove. A més, les groselles protegeixen la pell dels rajos UVA i neutralitzen els radicals lliures del sol. Per la seva banda, els nabius i les móres prevenen la cistitis i els bacteris del sistema urinari.
A l’hora de comprar-les, cal buscar les que tinguin el color més intens.
Llavors germinades
Cada cop és més fàcil trobar als supermercats llavors germinades, des de fa molt temps un clàssic dels establiments de productes ecològics i dietètics, on coneixen de sobres el seu valor nutricional. Riques en enzims i clorofil·la, les llavors germinades ajuden a depurar l’organisme, regulen el sistema endocrí i intestinal i rejoveneixen l’organisme en general. Un darrer apunt: durant la lactància potencien la producció de llet materna.
Soja
Aquest llegum, molt consumit als països orientals, s’ha anat imposant en els hàbits alimentaris dels ciutadans occidentals. La soja és rica en isoflavones, encarregades de modular l’estat hormonal de l’organisme i, per tant, molt útils per prevenir els símptomes de la menopausa. També s’ha reconegut molt eficaç per prevenir el colesterol, les cardiopaties i l’osteoporosi.
Peix
El peix ofereix una font de proteïnes i és molt més saludable que la carn, ja que sobretot el blanc, té un contingut més baix en greixos totals. A més de tenir menys greixos, el seu balanç és més saludable, perquè té un contingut més baix en greixos saturats i més alt en poliinsaturats, sobretot en omega 3.
El peix blau és la millor font d’omega 3, molt eficaç a l’hora de protegir el cor, augmentar l’estat d’ànim i la memòria, així com prevenir l’artritis reumatoide. El peix blau també millora la nutrició i elasticitat de la pell.
Sèsam
El seu alt contingut en calci fa que aquesta petita llavor sigui un aliment imprescindible per prevenir i combatre l’osteoporosi. A més, és ric en minerals (conté magnesi, coure, ferro, zinc i manganès) i vitamines B1, B3, B6 i E. Per absorbir millor els seus nutrients es recomana moldre les llavors o consumir oli de sèsam o gomasi, una combinació de llavors de sèsam i sal marina que s’utilitza per amanir els aliments.
Com treure el màxim aportament nutritiu dels aliments imprescindibles?
T’oferim 4 consells per aprofitar al màxim tots els nutrients que aporten els aliments saludables per a l’organisme:
- Optar per aliments frescos i poc processats.
- Menjar fruita i verdura crua.
- Coure les verdures al vapor o amb poca aigua. Utilitza el líquid sobrant per fer sopes.
- Coure els llegums amb la carn i les verdures crues per aprofitar-ne tots els beneficis.
Coneix les millors receptes saludables
Visita ara la nostra secció de receptes saludables totalment irresistibles, des de esmorzars a sopars, però també t’oferim snacks saludables, còctels de fruites, receptes per perdre pes o dietes per depurar el cos. Descobreix-les ara!
Què en penses?