Mantenir un estil de vida saludable o saber gestionar el temps són tècniques que poden ajudar a controlar l’ansietat
A DiR ens preocupem per tu i sabem que no estan sent dies fàcils. És possible que durant aquests mesos hagis sentit ansietat, ràbia, por, tristesa, apatia, incertesa, estrès o malestar general. En poc temps hem hagut d’adaptar-nos a una nova realitat i canviar les nostres rutines, el que pot generar aquesta barreja d’emocions.
L’ansietat s’activa com a mecanisme adaptatiu i de defensa que ens posa en alerta davant de situacions que es consideren una amenaça, però quan aquesta ansietat es manifesta de manera desproporcionada, es transforma en disfuncional.
Per a nosaltres és tan important el benestar físic com el benestar emocional, i per això, et proposem 7 tècniques per reduir i controlar l’ansietat:
- Respiració diafragmàtica: quan fem exercici físic o sentim ansietat, la freqüència i la intensitat de la respiració augmenta, i quan estem relaxats disminueix i es torna més diafragmàtica. Per tant, si aprenem a respirar de forma diafragmàtica, ens ajudarà a relaxar-nos i controlar l’ansietat.
- Relaxació: en moments que estem nerviosos, espantats o enfadats s’activa el Sistema Nerviós Simpàtic, això implica canvis fisiològics com la tensió muscular. La relaxació ajuda a activar el Sistema Nerviós Parasimpàtic, que fa que la taxa cardíaca i la tensió muscular disminueixin, la respiració es torni més lenta i baixin els nivells d’alerta. La relaxació es pot treballar a través de la respiració, la meditació o el ioga, entre d’altres. La pots portar a terme amb les nostres classes de ioga de DiR a Casa.
- Autoinstruccions: són missatges que ens diem a nosaltres mateixos per controlar les crisis i l’ansietat anticipatòria. Permeten detectar les interpretacions catastrofistes i canviar-les per pensaments positius i realistes. Contrarestant així, la tendència automàtica dels pensaments negatius davant la situació temuda i que genera malestar.
- Gestió del temps: en moments de confinament podem perdre la noció del temps i tenir la sensació de que els dies estan sent poc productius. Crear un horari ajuda a tenir temps per a totes les tasques, evitant així que, les responsabilitats s’acumulin al final del dia o de la setmana i sigui una font d’estrès. Cal que cada persona creï el seu horari adaptat a la seva nova realitat i prioritats.
- Contacte social: les relacions i la comunicació amb altres persones són un potent regulador emocional i motivacional. Encara que sigui virtual, el contacte amb la família i els amics són una xarxa de recolzament emocional molt important.
- Estil de vida saludable: mantenir una alimentació equilibrada, allunyada de l’alimentació ansiosa, fomentar la higiene del son i practicar exercici físic, són aspectes bàsics per promoure la salut emocional.
- Ajuda d’un professional: si ho necessites, busca ajuda d’un professional, més val prevenir que curar. Ells t’ajudaran a gestionar el malestar i et donaran eines per fer front a aquestes situacions.
JUNTS HO ACONSEGUIREM, I ESPEREM QUE BEN AVIAT PUGUIS TORNAR A SENTIR-TE COM ABANS!
Per: Anna Costa, Psicòloga Sanitària i Pedagoga
Què en penses?