La soledat no desitjada és un problema que persisteix en la nostra societat i que afecta de forma més rellevant a la població de la tercera edat i a les dones. Aquesta és una de les conclusions que se n’extreuen de l’informe ‘Baròmetre de soledat no desitjada a Espanya 2024”, presentat a mitjan de juny.
En aquest moment, un 20% dels adults se senten sols i més de la meitat tenen soledat crònica, és a dir, fa més de dos anys que es troben en aquesta situació. La dada és alarmant, així que és molt important fer visible una realitat que no es veu a simple vista, malgrat que es pateix.
Les persones a partir dels 55 anys que, a més, viuen en nuclis urbans són especialment sensibles a experimentar un aïllament involuntari, tot i que la veritat és que tothom és vulnerable a aquest fenomen en qualsevol cicle de la seva vida perquè la causa prové de l’entorn.
Resulta cabdal que cada persona intenti fer un esforç per comptar amb una bona xarxa de familiars i amics, però, malauradament, la voluntat no sempre va acompanyada d’oportunitats. Per això, a DiR volem trencar barreres i animar a practicar esport per lluitar contra la soledat.
Tal com deixa palès la psicòloga Laura Servós, fer activitat regularment “potencia la memòria, activa la capacitat d’atenció, prevé l’ansietat, millora la seguretat en un mateix i fa créixer l’autoestima”, a més de minorar i solucionar “el dolor físic, que esdevé una queixa reiterada”.
Igualment, l’esport afavoreix la socialització, ajuda a establir nous vincles i construeix una comunitat de suport mutu. “El que més hi manca és el contacte socioafectiu i és important proporcionar bones sensacions. Cal que es fixin en ells i que tornin a sentir coses, a riure, a estar integrats”, opina Servós.
I és que “quan la gent gran deixa de tenir la parella o la família present a casa, se sent sola i pateix una falta d’estímuls perquè no té ningú que l’impulsi a moure’s”. La pandèmia també va portar “un envelliment prematur, amb adults més estancats, sense iniciativa ni coneixement d’activitats socials”.
La recomanació professional és activar-se en llevar-se: “És molt saludable tenir una rutina al matí. Comences el dia ja sortint de casa amb un pla que t’agrada, com ara fer esport, que genera hormones de la felicitat i que et fa estar entretingut unes quantes hores”.
A DiR ara disposem d’una nova eina per facilitar la connexió entre abonats dels nostres clubs, l’aplicació mòbil DiR Singles&Friends. Amb ella, podràs conèixer gent de la teva edat, amb gustos similars, quedar junts per anar al gimnàs i inclús fer altres activitats de lleure.
Què en penses?