T’expliquem per què aquests aliments no són 100% saludables i com podries substituir-los per altres més sans
Estem acostumats a veure desenes d’anuncis a la televisió o embolcalls de productes etiquetats amb reclams tipus “sense sucre”, “light” o “baix en greixos” amb la finalitat de confondre al consumidor, que creu que està comprant un “producte sa i saludable” pel simple fet de llegir aquestes paraules màgiques en el seu embolcall. Lluny de la realitat, aquest reclam amaga en la gran majoria de casos un llistat d’ingredients gens saludables i un valor nutricional poc recomanat per a una persona que vol prendre seriosament la seva dieta.
En aquest article volem desemmascarar aquests productes i explicar per què no poden ser considerats saludables, encara que sembli que estan elaborats per ajudar-te a aprimar o reduir la teva ingesta de sucres, entre altres exemples relacionats amb la salut.
Llista d’aliments que creies que eren sans
Per començar, aquesta llista ja té una cosa en comú: tots són productes processats que han estat engreixats amb additius, conservants, sucres (o substituts d’aquests), farines refinades o greixos de mala qualitat segons cada cas. T’ho expliquem a continuació:
-
Cereals integrals tipus “muesli”
Els típics cereals “perfectes per començar el dia”, per “cuidar la línia” i amb un “alt contingut en fibra”, bàsicament contenen entre un 20-25% de sucres afegits i una infinitat d’ingredients edulcorats. De fet, si els compares amb uns cereals tipus “Corn Flakes” veuràs que aquests últims compten amb menys sucres afegits.
-
Hamburgueses vegetals
Si aquestes hamburgueses són casolanes i has afegit tu mateix els ingredients per elaborar-les, no hi ha dubte que seran hamburgueses vegetals saludables, però compte amb aquelles que són envasades i es poden comprar a qualsevol supermercat: solen contenir ingredients de mala qualitat com greixos refinats, sucres, midons i molta sal afegida. En resum, es tracten de productes ultra processats que estan molt lluny de ser saludables.
-
Oli de coco
Els productes alimentaris alternatius no tenen per què ser més o menys saludables pel simple fet d’oferir-se al racó de productes vegetals, dietètics o “alternatius” de qualsevol botiga o supermercat. L’oli de coco és un d’aquests exemples, que es ven com un aliment molt saludable i segons l’estudi de l’American Heart Association “pot tenir un efecte perjudicial sobre la salut cardiovascular si es consumeix regularment”, i també veiem que “no existeix evidència de què actui de manera diferent en comparació amb altres greixos saturats sobre els lípids o lipoproteines de la sang”, segons aquest altre estudi. De fet, l’oli de coco conté al voltant del 90% de greixos saturats, enfront del 15% en el cas de l’oli d’oliva verge extra.
En contrapartida, també trobem grans defensors de l’oli de coco que el recomanen per augmentar el metabolisme, controlar el pes i, també, millorar la salut cardiovascular. El debat està servit.
-
Amanides (preparades)
No hi ha res més sa que una amanida, d’això no hi ha dubte, sobretot si està elaborada amb hortalisses, verdures, oli i una mica de vinagre de vi. Però si a aquesta amanida li afegim bacó, crostons de pa fregit o grans quantitats de pasta i la marinem amb una salsa ultra processada, ja t’has carregat tot el saludable que tenia aquesta amanida.
-
Galetes de blat de moro o d’arròs
Una altra de les grans farses que ens creiem que són saludables o que serveixen per aprimar són aquestes galetes d’un centímetre de gruix que no saben a res. És un altre aliment ultra processat que aporta hidrats de carboni d’absorció ràpida (els que augmenten els nivells de sucre en sang i no mantenen saciat el cos a llarg termini). Per tant no és una bona idea per a aquelles persones que volen mantenir o baixar el seu pes, molt millor prendre una ració de fruita o fruits secs.
-
Talls de gall dindi
El gall dindi sense dubte és un aliment baix en sucre, que aporta una alta quantitat de proteïnes o que conté poques calories i greixos. Vol dir això que els talls de gall dindi envasats són igual de saludables? La resposta és no. Si et fixes en la llista d’ingredients de qualsevol paquet de talls de gall dindi, veuràs que el seu contingut en gall dindi és d’aproximadament el 70% (sent generosos) i la resta és aigua, sal, conservants, estabilitzadors, llet en pols, aromes, sucre… Molt millor si compres el pit en la carnisseria perquè t’estalviaràs un incòmode 30% de condiments no desitjats.
-
Suc de supermercat
Que quedi clar que la millor manera de prendre fruita sigui sempre sencera, per poder consumir la seva fibra i sentir-te més saciat, encara que un suc natural espremut al moment no és una mala opció. El que no és recomanable són els sucs envasats a partir de concentrats que contenen un alt contingut en sucres, aromes o colorants. Si decideixes comprar un suc envasat mira de llegir abans l’etiqueta i assegura’t que és 100% suc espremut.
Per acabar, t’aconsellem que llegeixis sempre que puguis les etiquetes nutricionals dels productes que vagis a comprar i no deixar-te portar pels destacats “light”, “baix en greixos” o qualsevol altre missatge publicitari (perquè no són res més que això, missatges publicitaris). També és més aconsellable comprar aliments en comptes de productes processats, ja que, com has comprovat en exemples anteriors, solen contenir afegits que resten valor nutricional a l’aliment.
Què en penses?