A l’hora de preparar una amanida no tot s’hi val, coneix les receptes originals i la seva versió saludable per acabar xuclant-te els dits
L’amanida és una recepta que pots trobar en qualsevol part del món, però cadascuna d’elles és diferent a l’anterior. Hi infinites combinacions d’ingredients per preparar amanides, però només unes poques han aconseguit donar la volta al món i popularitzar-tant com la Macarena a l’estiu del 93.
Aquest cop hem analitzat les 5 amanides més famoses que existeixen, buscant els seus orígens i, sobretot, oferint la seva versió més saludable perquè puguis preparar-la tu mateix/a la teva cuina.
Amanida Cèsar
Sens dubte, l’amanida Cèsar és la més famosa al llarg del nostre planeta. La pots trobar a qualsevol supermercat, restaurant o bar, però difícilment trobaràs dos que siguin iguals. La recepta original es prepara amb enciam llarg o romà (és aquell que té les fulles allargades) i crostons com a base del plat. Després, s’afegeix la famosa salsa Cèsar i formatge parmesà ratllat, tot barrejat sobre la base d’enciam i els crostons.
Opció saludable de l’amanida Cèsar: afegeix més fulles verdes de diferents tipus i textures, hi ha vida més enllà de l’enciam (espinacs, canonges, kale…), redueix la quantitat de crostons (pots preparar-los al forn o torrar-los en una paella amb un rajolí d’oli), canvia la salsa Cèsar per una maionesa casolana (millor utilitzar un oli de qualitat, oli d’oliva verge extra) o pots utilitzar un iogurt natural per elaborar la salsa (un iogurt, 1 gra d’all, el suc d’una llimona, mostassa i pebre negre). Finalment, canvia el formatge parmesà per una proteïna de major qualitat i que et saciarà més com el pollastre a la planxa.
Si prepares tu mateix/a aquesta recepta ràpida i fàcil, t’estalvies tots els additius (i l’ús de plàstic) que contenen les amanides preparades.
Amanida russa
A diferència de l’amanida Cèsar, de l’ensalada russa no es conserva una recepta original. El poc que sabem és que l’únic ingredient que ha aconseguit resistir al pas dels anys ha estat l’amaniment a base de maionesa. A principis del segle XX es va començar a estendre al nostre país la versió popular que es limitava a hortalisses cuites i ou dur cobert amb maionesa. Però també existia la seva variant luxosa amb carn de perdiu, caviar, filets de salmó, llagosta o llagostins, servida en restaurants prestigiosos.
Opció saludable d’ensalada russa: els ingredients poden ser patates, pastanagues, pèsols, olives, bonítol, ous, oli d’oliva verge i sal. Primer de tot bull les patates i les pastanagues durant 25 minuts aproximadament (fins que vegis que estan tendres) i després, en la mateixa aigua, afegeixes dos ous a coure durant 12 minuts. Mentrestant, pots preparar la maionesa afegint un ou, un raig d’oli i sal en un mateix recipient. Bats tots els ingredients amb suavitat amb la batedora i vas afegint oli fins que es barregi. Finalment, talles les patates i pastanagues a daus petits, fas el mateix amb els 2 ous durs, afegeixes la resta d’ingredients i ho barreges tot bé amb la maionesa. Ho guardes a la nevera i la serveixes ben freda.
Amanida de pasta
Un altre clàssic dels estius és preparar-se una amanida de pasta afegint tot allò que tens a mig acabar a la teva nevera, amb el risc de matar alguns sabors i barrejar textures que no acaben de casar entre elles. Les més comunes al nostre país són amb una base d’hèlixs multicolors, però és perfectament combinable amb qualsevol tipus de pasta, fins i tot amb espaguetis com fan a Itàlia.
Opció saludable d’amanida de pasta: El que has de tenir en compte és que la pasta que utilitzis sigui preferiblement integral i optar per toppings saludables, com ara tonyina, ou dur, tomàquets cherry, alvocat o pinya. Per completar-la i donar-li un toc deliciós, pots afegir alguna d’aquestes vinagretes per amanides.
Amanida caprese
L’amanida caprese és un dels plats més senzills de preparar, una combinació de 3 ingredients principals que recorden a la bandera del país que va veure néixer aquesta amanida. La recepta original és rodanxes de tomàquet fresc, mozzarella i fulles d’alfàbrega, tot regat amb un raig d’oli d’oliva verge extra i una mica de sal.
Opció saludable per a l’amanida caprese: pots canviar la mozzarella per formatge fresc desnatat, que sol contenir una proporció de greixos inferior al 2% i és baix en calories, comparat amb el formatge mozzarella.
Amanida grega
L’estàndard de les illes gregues sempre ha estat el seu tomàquet ple de sabor, un dels ingredients principals de l’amanida grega, que es completa amb pebrot vermell, ceba vermella, cogombre, formatge feta, olives negres i amanida amb oli d’oliva verge extra. Una amanida fàcil de preparar, i si els ingredients són frescos, el resultat serà un plat molt saborós.
Opció saludable per a l’amanida grega: pots obtenir una versió més lleugera si substitueixes el formatge feta per formatge fresc desnatat igual que en la recepta anterior.
A més d’aquestes receptes de les amanides més famoses, tampoc et pots perdre aquestes 4 receptes d’amanides d’estiu irresistibles i molt fresques, perfectes per als propers mesos d’any.
Què en penses?