Cada vegada hi ha més persones que s’enduen el tàper a la feina. Si és el teu cas i vols animar-lo amb ingredients saludables i un aspecte insuperable, et proposem que t’apuntis a la moda de les amanides en pot de vidre: t’aportaran vitalitat, salut i un toc d’alegria i color.
Aquesta tendència arriba dels Estats Units, on anomenen els pots Mason Jars, i té molts avantatges respecte dels tapers convencionals. El vidre és un material que no transmet sabors ni tòxics als aliments i que assegura una conservació ideal dels ingredients: un bon recipient amb un tancament de rosca o hermètic ens permet tenir l’amanida en perfecte estat durant tres o quatre dies, tot i que et recomanem que no deixis passar gaire temps perquè com més fresc sigui un vegetal més nutrients tindrà.
Preparar-les és fàcil, però hem de respectar l’ordre els ingredients per evitar que s’oxidin o que quedin aixafats, ja que un dels atractius d’aquest manera de menjar és l’estètica, que també és important. El primer que hi hem de posar, a la base del pot, és la salsa per amanir, dues o tres cullerades. Una vinagreta clàssica sempre funciona, però explora sense por altres possibilitats com a ingredients: suc de llimona, salsa de tahina o d’ametlles sense sucre, espècies, olis vegetals de primera premsada en fred com el de lli, sèsam o de cànem… La capa de damunt de la salsa serveix per separar la salsa de la resta d’amanida i ha d’estar feta amb els ingredients més pesats, com llegums (cigrons, mongetes o fins i tot adzukis) i trossos de verdures crues: els tomàquets xerry, cogombre, pastanaga o carbassó. Si optes per cuinar alguns ingredients recorda que pots ampliar encara més el ventall d’ingredients que fas servir. Al damunt de tot sempre hi ha d’anar la fulla verda, que ens proporciona frescor, vitamines, minerals i fitoquímics com els betacarotens (que són antioxidants) i clorofil·la, que té un poderós efecte detox. No et limitis a posar-hi enciam cada dia. La ruca, els créixens o els espinacs, per posar alguns exemples, són alternatives nutricionalment superiors. I a sobre, afegeix alguna cosa cruixent, com fruita seca, llavors o fins i tot alguna fruita o verdura deshidratada o liofilitzada
Més consells per fer l’amanida perfecta
- La pots preparar la nit abans i guardar-la a la nevera.
- Tingues cura que les verdures i les fruites estiguin ben seques, perquè si no presentaran un mal aspecte.
- Si ha de ser un plat únic recorda posar-hi proteïnes (llegums, fruita seca, peix en conserva, pollastre, formatge fresc, tofu, tempeh…), hidrats de carboni (alguna verdura com la pastanaga o el nap, però sobretot cereals integrals i/llegums o alguna fruita) i greixos (olis de bona qualitat, llavors, fruits secs, alvocat o peix blau).
- Experimenta amb julivert, coriandre, menta, alfàbrega, romaní, farigola, gingebre o cúrcuma frescos: proporcionen sabor i tenen propietats saludables.
- Les verdures crues i els germinats et garanteixen vitamines i enzims a dojo, però poden ser indigestes per algunes persones. Si és el teu cas, les pots coure al vapor o bullir-les un parell de minuts.
- Quan la preparis fes-la per capes, jugant amb els colors i les textures.
Més enllà d’aquests quatre consells, la resta és a les teves mans. Dóna un toc de color i de vitalitat als teus àpats a la feina!
Què en penses?