La calor, l’abundància de fruita i verdura i la vida a l’aire lliure són aliats d’or per perdre pes a l’estiu. Per què no aprofitar-los?
La tendència general és fer dieta abans de l’estiu per arribar amb uns quilets de menys que, després, ens permetem recuperar a base de gelats, tapes, sopars abundants…
Ni ens plantegem que precisament l’estiu és una època ideal per aprimar-nos sense ni adonar-nos-en. Aquests en són els motius:
Tenim menys gana
Les altes temperatures pròpies d’aquesta època fan que disminueixi la sensació de gana i que, per tant, mengem quantitats menors i ens saciem amb més facilitat. A l’estiu no vénen de gust els guisats ni les preparacions calentes, generalment d’alt contingut calòric. A més, el procés de la digestió genera calor i, com més pesat i elaborat és el plat, més trigarà.
Preferim àpats frescos I lleugers
A l’estiu optem per fer àpats frescos i lleugers que ens ofereixen una dieta variada, apetitosa i fàcil de preparar. És moment de donar protagonisme a amanides, macedònies, gaspatxos, cremes i sopes fredes, sucs i liquats vegetals… És a dir, plats nutritius, però també rics en aigua, frescos, lleugers, de fàcil digestió i amb pocs greixos. A més, resulten d’allò més refrescants i saludables, estan plens de sabor i fan les delícies dels més sibarites. I en tots ells hi abunden els ingredients crus, que tenen un major poder saciant.
El mercat s’omple de vegetals
L’estiu és temporada alta de fruites i verdures; es multipliquen les varietats i totes ens delecten amb el seu color, aroma i sabor: síndria, meló, préssec, pruna, cirera, albercoc, tomàquet, enciam, cogombre, pastanaga, carbassó, mongeta tendra, albergínia, etc. Si es mengen crues, a més, es digereixen abans i resulten més refrescants. Soles o combinades entre elles ens regalen el seu elevat contingut en aigua, fibra i vitamines.
Tenim més set
Amb la calor augmenta la sensació de set, per això és bo anar bevent al llarg del dia (millor poca quantitat sovint, que molta de cop), sense esperar a tenir set, un indicatiu traïdor de les necessitat hídriques de l’organisme, ja que quan es produeix ja s’ha perdut l’1% del pes corporal en forma d’aigua. L’aigua pura és la millor beguda. No obstant això, en suar, juntament amb l’aigua perdem sals minerals que també necessitem reposar. Per això a l’estiu s’hauria d’augmentar el consum de sucs vegetals naturals, remineralitzants I rics en vitamines i sucres.
Estem més relaxats, però actius
Durant les vacances, el nivell d’estrès baixa en picat. Les migdiades, les lectures sota l’ombra d’un arbre, els capvespres prenent la fresca al porxo o en una terrassa…
Tot això fa que estiguem molt més tranquils i mengem amb més calma, tot gaudint del plaer de fer-ho, degustant i mastegant bé els aliments. En paral·lel, a l’estiu fem més vida a l’aire lliure i, per tant, una major activitat física. Això fa que la nostra vida sigui més activa que durant l’hivern i la nostra despesa energètica sigui major, perdem greix i augmentem massa muscular.
El bon temps ens motiva
El sol, la llum, el bon temps i el contacte amb la natura exerceixen una influència molt positiva sobre el nostre estat d’ànim. Així, si estem més optimistes augmenta la nostra motivació i sentim que la capacitat de superar obstacles és més gran. D’aquesta manera ens veiem amb cor de portar a terme els nostres propòsits i som més receptius als estímuls positius.
Claus per no descontrolar-se
• Esmorzar bé: començar amb un suc de fruita natural ens rehidrata i ens omple de vitamines. Cereals i làctics són els altres elements indispensables d’un bon esmorzar.
• Menjar poca quantitat, però sovint. Enlloc de tres àpats és millor fer-ne cinc o sis més petits.
• Beure aigua durant tot el dia, millor a petits glops i no massa freda per evitar un contrast fort amb la temperatura de l’organisme.
• Reinventar les amanides: són ideals com a plat únic fresc i complet si hi afegim proteïnes (tonyina, pollastre o gall dindi), vegetals (enciams, tomàquet, pebrot o ceba) i farinacis (patata, pasta, arròs, llenties, etc.).
• Parar atenció als condiments rics en greix: maionesa, salsa rosa o d’altres a base de crema de llet o nata… poden fer que el plat més lleuger es converteixi en una autèntica bomba calòrica.
• Tenir en compte les “calories líquides”: combinats amb alcohol, sucs envasats, refrescs ensucrats, etc., són energètics i no aporten beneficis.
• Preparar-se delicadeses baixes en calories: gelats a base de iogurt desnatat i fruita natural, batuts lleugers, macedònies plenes de color, maduixes al pebre, infusions fredes, etc.
• Prendre el temps necessari per menjar amb tranquil·litat i gaudir del moment.
Què en penses?