Ha passat el de sempre. El temps és implacable i l’estiu ja està aquí. És l’època en la qual volem lluir el nostre millor aspecte. El primer que hem de tenir clar és que en dos dies no es poden fer miracles, però sí que podem menjar una mica millor per tal que el nostre pes sigui més adient. No cal fer bestieses. Aprimar-se és més fàcil del que creiem. Sopar bé i augmentar una mica l’activitat física pot ser més que suficient per notar els resultats.
La importància del darrer àpat
El sopar és el darrer àpat del dia i en teoria el que hauria de ser més lleuger i suau, ja que quan dormim és quan menys energia necessitem. A més, si volem gaudir d’un descans correcte resulta imprescindible fer un sopar equilibrat i saludable. La teoria és aquesta, però la realitat és que sovint a l’hora de sopar s’acumula gana (portem hores sense menjar res i molt sovint al migdia només hem pres un entrepà o un plat únic), estrès, poques ganes de cuinar i moltes de relaxar-nos. La suma de tots aquests factors fa que moltes vegades els sopars siguin excessius i que això s’acabi traduint en sobrepès. Sense oblidar que durant el cap de setmana també acostumen a haver-hi sopars “especials” i que freqüentment comencen ja el dijous. El cas és que canviant el sopar, el pes baixa sense adornar-nos-en.
Algunes idees
Fer un sopar més lleuger de l’habitual és la clau per aprimar-se. Una amanida o una verdura de primer i una ració de peix (millor blanc), carn blanca o bé ou de segon serà suficient. Per tant, es tracta de prioritzar les proteïnes d’alta qualitat biològica i reduir els hidrats de carboni i els greixos, a més de procurar-nos una bona ració de vitamines a partir dels vegetals. La pasta, l’arrós, la patata o els llegums és millor deixar-los per al dinar, tot i què els podem incloure en petites quantitats com a acompanyament alguna nit. La fruita i el iogurt són, com sempre, les postres ideals. Dit així pot semblar una mica avorrit, però el cert és que amb aquests ingredients de base es poden idear receptes ben saboroses. En tots els casos, l’amaniment ha de ser mesurat, de manera que no superi la cullerada d’oli per plat. També hem de tenir en compte que encara que fem “dieta” el sopar ha de completar el dinar quant a nutrients.
El berenar: la peça clau
Si volem que el nostre sopar sigui suau i lleuger res millor que fer un berenar, i no un qualsevol. Un mos a mitja tarda adient per a cadascú és una de les claus que ens permetrà arribar a l’hora de sopar amb una gana “controlable”. Un petit entrepà de formatge fresc, pernil salat o dolç; un iogurt amb fruites o un got de llet desnatada amb unes galetes… Són bones opcions que ens permetran passar millor la tarda i arribar a casa sense una gran ansietat que ens faci “assaltar” la nevera.
Si ens hem passat amb el dinar…
Hi ha dies que encara que volem fer dieta, el dinar ha estat totalment excessiu. Una bona manera de compensar-ho és fer un sopar tan lleuger com “depuratiu”. Van de més saciant a menys, les dosis són lliures, però no cal passar-se, no es pot afegir sal ni oli a cap plat i cal menjar a poc a poc i amb tranquil·litat.
- Espàrrecs verds bullits i formatge fresc desnatat.
- Dues pomes al forn, un iogurt natural i una infusió.
- Puré de porros i ceba, formatge fresc i maduixes.
- Sopa de verdures casolana, macedònia i iogurt.
- Pinya natural, un iogurt natural i una infusió.
Decàleg per a la resta del dia
Sopar bé és bàsic, però per perdre pes també cal seguir aquests consells:
- Caminar un mínim de 45 minuts cada dia i augmentar l’activitat física.
- Fer cinc àpats al dia (esmorzar, mos a mig matí, dinar, berenar i sopar) i deixar de picar.
- Tranquil·litzar-se per tal de no acabar menjant per calmar l’ansietat. Si cal, podem prendre algun complement relaxant.
- Mesurar l’alcohol (també el cap de setmana).
- Passar-nos a l’aigua i beure un got abans de cada àpat.
- Esmorzar bé (fruita, cereals i làctic).
- Atenció als excessos del cap de setmana.
- Posar vegetals (millor en cru) a cada àpat.
- Si anem de restaurant, procurar compensar a l’àpat següent.
- Optar per formes de cuinar com el vapor, forn, wok… i reduir els fregits, estofats…
- Amanida de ruca i encenalls de parmesà (15 g)
- Pit de pollastre (100-120 g) a la planxa amb un tomàquet
- Iogurt natural
- Mongetes verdes saltejades amb xampinyons
- Truita a la francesa (un ou)
- Maduixes amb suc de taronja
- Cabdells amb salsa vinagreta
- Lluç (100-130 g) a la papillota amb pastanaga
- Formatge fresc desnatat (80-100 g) amb melmelada light de maduixa
- Torrada amb escalivada
- Filet de vedella (100-120 g) a la planxa
- Iogurt natural (millor desnatat)
- Espàrrecs a la brasa
- Carpaccio de salmó (100-120 g)
- Macedònia de fruites naturals
Què en penses?