Ocupa un lloc destacat en els menús per aprimar-se i és la solució a molts altres problemes de salut gràcies a les seves propietats curatives. Menys d’un 1% de greix, la carxofa aporta unes 20 calories per cada 100 grams, amb la qual cosa el seu valor calòric és gairebé insignificant.
Aquesta hortalissa, originària del nord d’Àfrica i introduïda molt probablement pels àrabs en tot el sud d’Europa, sempre s’ha fet servir com a aliment i com a planta medicinal. I és que les carxofes, com la majoria d’hortalisses, tenen una gran quantitat de propietats nutritives i curatives. Però el millor de tot és que, d’entre totes les hortalisses, la carxofa ocupa un dels primers llocs en la llista de les més beneficioses i completes.
Per saber si són fresques i estan en bon estat, s’ha de veure, en primer lloc, que les fulles siguin compactes i que tinguin un color verd clar brillant sense cap tipus de taca negra; després, s’ha de comprovar que pesin força en comparació a la seva mida aparent.
Les formes de cuinar la carxofa són molt diverses. El més convenient és menjar-les crues per aprofitar totes les seves propietats, vitamines i minerals, però fetes al forn o a la brasa amb una miqueta d’oli d’oliva també és molt interessant, ja que d’aquesta manera s’aprofiten els seus beneficis més els de l’oli, a més de ser una manera boníssima d’assaborir-les. Cal tenir en compte que, si es fan bullides, s’ha d’evitar fer-ho en olles d’alumini o ferro, ja que les seves propietats es poden veure alterades.
La varietat de nutrients és un dels punts forts de la carxofa. Conté vitamines B1, B3 i E; minerals, el més important dels quals és el potassi, seguit del ferro, magnesi, fòsfor i calci. Té una quantitat de fibra força abundant i té una presència d’aigua molt destacable.
Aquests dos elements contribuei– xen a fer de la carxofa un aliment saciant, ja que la fibra absorbeix l’aigua de l’estómac. Els hidrats de carboni, proteïnes i una quantitat molt baixa de greixos completen la interessant composició d’aquest aliment. Amb del colesterol, respectivament. Dintre dels compostos fenòlics, destaca el grup de flavonoides, que tenen una acció antiinflamatòria molt potent, fet que ajuda a lluitar contra malalties cardíaques.
La carxofa és un element imprescindible en qualsevol dieta equilibrada, però la notable presència d’aigua fa que sigui especialment indicada en les dietes d’aprimament, ja que facilita eliminar líquids, greixos i toxines. Aquesta eliminació i especialment la de l’àcid úric, permet tractar malalties circulatòries i articulatòries, com l’artritis, el reumatisme i la gota. A més, com té en la seva composició inulina, una hormona similar a la insulina, contribueix a equilibrar la quantitat de glucèmia en la sang.
Per totes aquestes raons, l’organisme agraeix que s’incloguin les carxofes (també en forma de suc) en la dieta habitual de cada persona, un aliment amb nutrients bàsics per a una dieta saludable i equilibrada, i amb innombrables propietats beneficioses per tractar malalties i combatre la debilitat general del cos en moments puntuals.
RECEPTES AMB CARXOFA
Les carxofes combinen a la perfecció en molts plats, només és qüestió de posar-hi una mica d’imaginació.
Amanida de carxofes
Ingredients
- 4 carxofes
- 2 ous
- 100 grams de mongetes
- 1 tomàquet
- Oli d’oliva
- Vinagre
- Sal
Preparació
Primer cal bullir els ous, coure les mongetes i refrescar-les amb una mica d’aigua. Després convé netejar molt bé els tomàquets i tallar-los en làmines molt fines. A continuació, tallar en quatre parts les carxofes i disposarho tot en una enciamera. Per acabar, amanir-ho tot amb dues cullerades d’oli d’oliva i una mica de sal i vinagre.
Saltat de carxofes
Ingredients
- 6 carxofes cuites
- Dent d’all
- 1 ceba
- 1 poma
- 1 gotet de sidra
- Oli d’oliva
Preparació
Tallar les carxofes per la meitat i saltar-les en una paella amb oli. Picar la dent d’all i la ceba i rossejar-les amb una mica d’oli en una altra paella. A continuació afegir-hi la poma, tallada en daus. Per últim, regar-ho amb el got de sidra. En una plat, presentar les carxofes saltades, afegir-hi l’all, la ceba i la poma, i amanir amb la salsa resultant.
Barquetes de carxofes
Ingredients
- 4 llesques de pa de baguet
- 2 carxofes
- 1 tomàquet
- Pebrots escalivats
- Anxoves en conserva
- Olives
Preparació
Tallar quatre llesques de pa de baguet i picar les anxoves. Netejar el tomàquet i tallar-lo en làmines gruixudes. Disposar les llesques de pa en un plat gran i, en primer lloc, posar-hi una làmina de tomàquet. A continuació, afegir-hi les carxofes picades, els pebrots escalivats i les anxoves. Finalment, decorar cada barqueta amb olives tallades per la meitat.
Què en penses?