Una de les coses més agradables de l’estiu és poder gaudir de les cireres: petites, dolces, suaus… i amb poderoses virtuts per cuidar i reforçar la salut.
Tastar les primeres cireres de l’any és sinònim de l’arribada del bon temps i d’un plus de beneficis per al cos. Menjar-ne és tot un plaer i un gust per als sentits pel seu sabor I color tan atractius, però, sobretot, pels efectes positius que té sobre el cos.
Ja els metges de l’antiga Grècia les consideraven un remei natural molt apreciat i les feien servir per tractar una llarga llista de problemes relacionats amb la salut. I és que, tot i la seva mida, les cireres amaguen en el seu interior un autèntic còctel revitalitzant que té com a ingredients una alta concentració de vitamines, minerals i altres compostos saludables amb un poder increïble.
L’alta quantitat d’aigua i la fibra que contenen fan de les cireres una fruita amb poderoses capacitats depuratives i acceleradores del trànsit intestinal. Les poques calories i la capacitat d’evitar la retenció de líquids, a més, les converteixen en una deliciosa manera de perdre pes.
Vitamines i minerals
Les cireres tenen una composició vitamínica i mineral molt activa en què hi destaquen les vitamines A, B, C i E, i minerals com el potassi, calci, ferro, magnesi i fòsfor. Les cireres ajuden a reduir de manera molt considerable els nivells d’àcid úric en la sang, amb la qual cosa es prevenen i alleugen els símptomes de l’artritis i els reumatismes; tenen efectes antisèptics i analgèsics; prevenen la formació de càlculs renals i biliars; milloren els estats anèmics; potencien les funcions cerebrals; reforcen la pell, els cabells i els ossos, i afavoreixen la digestió.
Els antocians, els pigments que li confereixen el color vermell tan intens, són rics en betacarotens, unes substàncies antioxidants que actúen com a protecció contra elements nocius.
En relació a la mida, les cireres són les fruites amb més concentració d’aquests components beneficiosos (25 mg per cada 100 g) i, per tant, els seus efectes s’hi veuen potenciats: prevenen la degeneració cel·lular, inhibeixen el creixement de les cèl·lules cancerígenes i prevenen problemes cardíacs, ja que contribueixen a eliminar els dipòsits en les artèries, afavorint, d’aquesta manera, una correcta i fluida circulació sanguínia.
I a la cuina…
Com que existeixen més de 100 varietats de cireres, amb gustos i textures diferents, gai -rebé ningú no s’hi pot resistir a tastar-les. N’hi ha d’àcides i de més dolces, i totes tenen un sabor magnífic. Aquesta varietat de sabors i textures obre un gran ventall de possibilitats a l’hora de fer-les servir a la cuina.
Receptes per a tots els gustos
Pel seu color i sabor tan atractius, les cireres són un valor segur per donar vida i gust a qualsevol plat. Així, les cireres naturals més dolces, soles o combinades amb altres fruites, són les pos -tres ideals en aquesta època. Les varietats neutres o més àcides, en canvi, són més apreciades en les preparacions més elaborades, ja que conserven millor el sabor en cuinar-les.
Les salses, postres de rebosteria i els plats més diversos sempre tenen un lloc per a les cireres, ja que hi donen un toc molt especial i irresistible.
Amanida de cireres i espinacs
Ingredients
• Espinacs frescos
• 1 poma vermella
• 150 grams de cireres
• 100 grams de blat de moro
• 100 grams de formatge fresc
• Oli d’oliva
Preparació
Netejar els espinacs i tallarlos.
Netejar la poma i les cireres. Sense pelar-la, tallar la poma a daus. Espinyolar les cireres. Mesclar els ingredients amb el blat de moro i el formatge fresc, i posar-los en una enciamera. Condimentar amb un rajolí d’oli.
Macedònia de cireres
Ingredients
• 100 grams de cireres
• 100 grams de maduixes
• 150 grams de fruites del bosc
• 2 taronges
• 1 kiwi
• ½ meló
Preparació
Esprémer les taronges. Netejar les maduixes, les fruites del bosc i les cireres.
Espinyolar aquestes últimes i pelar el kiwi. Tallar les maduixes i el kiwi a daus. Amb una cullera, fer boletes amb el meló. Mesclar els ingredients, posar-los en un recipient fons i afegir-hi el suc de taronja.
Còctel d’estiu amb cireres i síndria
Ingredients
• 450 grams de cireres
• 450 grams de síndria
• 2 cireres en almívar
• Menta
• Gel picat
Preparació
Pelar la síndria i treure’n les llavors. Netejar les cireres i espinyolar-les. Liquar els ingredients i posar el suc en
una gerra i remenar la mescla amb una espàtula. En una copa, afegir-hi el gel picat i, a continuació, el suc. Guarnir amb les dues cireres en almívar i una fulla de menta.
Què en penses?