Estar en quarantena durant dues setmanes o més pot afectar de diferent manera a cada persona en funció de les activitats que dugui a terme
A dia d’avui no hi ha estudis científics que puguin aportar informació sobre les conseqüències que pot causar un confinament per quarantena, però sí que alguns psicòlegs s’han pronunciat sobre els riscos de seguir o deixar de fer segons quines activitats.
Una de les pràctiques que més ha augmentat en aquests primers dies de confinament ha estat el consum televisiu. Segons dades de GECA Audiències, el passat dissabte i diumenge es van batre rècords de consum televisiu aconseguint una mitjana de 7 hores per persona a Espanya.
Ayer se batió el récord de la temporada de consumo televisivo en jueves, con una media de 236 minutos por individuo (lineal, con invitados). Todos los targets por sexo y edad incrementan el tiempo que pasan delante del televisor influidos por las medidas ante el #Coronavirus. pic.twitter.com/IRsCu0mO1d
— GECA Audiencias (@GECAtv) March 13, 2020
Les conseqüències d’estar diàriament enganxat davant del televisor poden provocar una baixada de les defenses, fomenta el sedentarisme, augmenta el colesterol i l’obesitat, crea sensació de depressió, soledat o vista cansada entre altres patologies.
En declaracions al diari El Correo Gallego, la psicòloga Isabel Carrer alertava que a nivell mental també pot causar conseqüències: “romandre enganxats a la televisió per estar contínuament informats de les noves notícies sobre el coronavirus, pot convertir-se en una obsessió i causar fragilitat i vulnerabilitat”.
Aquests efectes en primera instància han produït una situació d’estrès i ansietat entre la població. La clara mostra d’això van ser les imatges que tots hem vist de supermercats abarrotats, prestatgeries saquejades i, encara sense explicació, la necessitat d’aconseguir els tan preuats rotllos de paper de WC, més encara quan les autoritats han advertit en tot moment que el proveïment de productes de primera necessitat estan garantits.
Llavors, és millor deixar de veure les notícies, aparcar les xarxes socials i aïllar-se de tot tipus d’informació? Entre poc i massa: és recomanable estar informat, però cal saber distingir entre notícies útils i les que no aporten valor.
Creativitat i enginy per millorar la situació de la quarantena
És cert que l’efecte de la quarantena depèn molt de la persona i de les activitats o aficions que tingui. Per exemple, una persona interessada en la lectura, la música o el cinema, podrà passar les hores més fàcilment que una persona acostumada a les relacions socials freqüents. En aquest cas, utilitzar les eines digitals per fer vídeo-trucades és una cosa que sí que recomanen els experts per evitar l’aïllament social.
En les primeres hores de decretar l’estat d’alerta, van sorgir nombroses iniciatives per passar de la millor manera la quarantena. Concerts de música a través de les xarxes socials, teatre o opera on-line i també la possibilitat de seguir fent exercici a casa.
Activitats que pots realitzar durant la quarantena
Es recomana seguir una rutina sempre que sigui possible, mantenir-te distret realitzant diferents activitats i intentar reduir les hores de televisió.
En aquest sentit, al canal d’Instagram i en el de Youtube de Clubs DiR, pots seguir diàriament activitats dirigides de tot tipus per mantenir-te en forma. N’hi ha de tot tipus: Cul10, HIIT, Zumba, Pilates, abdominals, Aprima’t, Full Body …
Practicar esport ajuda a suportar de la millor manera el confinament, perquè ajuda a passar el temps, posar-te en forma, mantenir la teva producció d’endorfines, reduir l’ansietat o nivells d’estrès i, el més important, tenir unes defenses altes.
Una altra de les activitats que et mantindrà distret és la cuina. Preparar noves receptes saludables t’ajudarà a mantenir-te distret durant hores, permet escoltar música o compartir bones estones amb la família.
Què en penses?