Una alimentació saludable, a més de prevenir malalties, ens proporcionarà molta energia i bon humor
No podem demostrar al cent per cent que som tot el que mengem. Però sí que hi ha estudis que han comprovat que el tipus d’alimentació pot provocar determinades malalties o, al revés, convertir-se en la millor medicina preventiva.
-
Optar per els greixos intel·ligents
Les nostres cèl·lules s’alimenten de greix, però necessiten greix de bona qualitat. Per exemple, els àcids grassos omega 3 i omega 6 són especialistes en nodrir el cervell, ja que afavoreixen la creació de mielina, la substància que recobreix les neurones i facilita les connexions interneuronals. Són rics en omega 3 el peix blau, les nous i algues marines. Les llavors de sèsam, la civada i els cereals integrals tenen omega 6. Els fosfolípids són uns altres greixos intel·ligents. Ajuden a fabricar mielina i milloren el rendiment intel·lectual. Són rics en fosfolípids el rovell d’ou i la lecitina de soja.
-
La joventut s’alimenta de fruites i verdures
La fruita i la verdura, a més a més de contenir fibra, indispensable per a la salut dels budells, conté fitonutrients com els carotenoids, els antocians, els flavonoides, els lignans i els components amb sofre. Tots aquests nutrients tenen propietats terapèutiques demostrades contra l’envelliment, tant per els efectes contra els radicals lliures com per l’estimulació de la circulació sanguínia de venes (els carotenoids protegeixen els capil·lars). Els seus beneficis arriben també a l’estat d’ànim. Està demostrat que una dosi extra diària de 150 mil·ligrams de vitamina C disminueix el mal humor.
-
Substituir la llet per més iogurt
Nombrosos estudis han confirmat que la llet de vaca no és gaire digestiva. És un aliment proinflamatori que porta nutrients poc assimilables, com la caseïna i la lactosa, i que pot resultar molt rica en greixos saturats. En canvi, el iogurt, tot i ser un derivat de la llet, és molt més assimilable gràcies al procés de fermentació i a la transformació de la lactosa en àcid làctic, molt beneficiós per al creixement dels lactobacillus bífidus, que són un tipus de lactobacils que podem trobar als iogurts i que repoblen la flora bacteriana intestinal i ens protegeixen de microorganismes patògens.
-
Oblidar el sucre…
Qui més qui menys coneix els efectes de l’excés de sucre, l’antinutrient per excel·lència. A la piràmide alimentària se’l classifica dins el grup de calories buides, ja que no aporta nutrients i, en canvi, sí força calories. Un consum excessiu afavoreix l’obesitat, ja que el cos transforma el sucre en greix per tal d’emmagatzemar aquesta energia. Però si només fos això, encara. El problema és que el sucre acidifica l’organisme que, per tal de mantenir el pH estable, necessita nutrients alcalins (aportats sobretot per les verdures), i si no en troba en prou quantitat “roba” calci als ossos.
-
… I abandonar la sal
El condiment per excel·lència de la nostra cuina és també un gran desestabilitzador del nostre metabolisme. Un consum excessiu de sal modifica els nivells de minerals com el sodi i el potassi, fonamentals per a l’equilibri del nostre organisme i que es veuen afectats fàcilment per factors externs com l’estrès. Pots canviar la sal per altres espècies o, com a mínim, utilitzar sal marina que aporta més minerals i menys sodi.
-
Menjar carn amb mesura
El principal avantatge de la carn és l’alt contingut en proteïnes. Però el secret està en combinar el consum de carn (2-3 vegades a la setmana) i el d’altres aliments molt proteics com el peix, els ous i els fruits secs. No oblidem que la carn és rica en greixos saturats i colesterol. Conté àcid araquidònic, un àcid gras essencial per a l’organisme però que, en grans dosis, pot disminuir la resposta immunitària del cos. Quan la carn es metabolitza, el cos n’obté àcid úric. Si n’hi ha en excés s’acumula en el cos en forma de petits cristalls i origina gota, càlculs renals o dolor a les articulacions.
-
Cereals integrals i llavors, una vacuna contra la depressió
Els cereals integrals i les llavors són una font rica de calci, magnesi i vitamines del grup B, totes substàncies vitals per a la salut mental. La manca de les vitamines B afecta ràpidament a la manera de com un sent i pensa. La manca de vitamina B6, per exemple, podria induir a un estat depressiu per la impossibilitat de sintetitzar serotonina, molècula del bon humor. El calci i el magnesi també juguen un paper clau en el funcionament del sistema nerviós, i quan en falten provoquen irritabilitat i nerviosisme.
Si vols rebre més informació sobre hàbits nutricionals saludables, pots demanar consell professional als nostres especialistes en nutrició. T’ajudaran a aconseguir els teus objectius nutricionals i rebràs recomanacions personalitzades per tal de millorar la teva qualitat de vida.
Què en penses?