Avui, 14 de març, és el Dia Europeu de la Prevenció de les Malalties Cardiovasculars. Aquestes són les mesures clau per frenar els factors clars de risc cardiovascular
Les malalties cardiovasculars són una de les principals causes de mortalitat i discapacitat al nostre país afectant al 36% de la població total, segons dades del 2017. És cert que existeixen persones que degut a les seves característiques i genètica poden tenir un risc més elevat de patir aquests tipus de malalties. No obstant, l’estil de vida que duus a terme pot disminuir o augmentar la probabilitat de patir malalties relacionades amb el cor.
A continuació t’expliquem les diferents mesures i consells que pots aplicar al teu dia a dia per disminuir el risc de patir una malaltia cardiovascular:
-
Moderació amb la sal
L’excés de sal està relacionat amb la hipertensió i cal anar amb compte. La sal es troba no tan sols en el saler, sinó també en aliments com els embotits, els precuinats, els snacks, les salses… De fet, amb la sal que porten de forma natural els aliments ja en tindríem ben bé prou.
-
Atenció als greixos
Un excés de greix saturat, de greix trans i de colesterol augmenta el risc cardiovascular. Cal tenir cura de no passar-se amb els formatges i les carns greixoses, els embotits, els pastissos, les galetes, i els olis de palma i de coco (dos greixos vegetals perjudicials per a la salut).
-
Prendre oli d’oliva
Gràcies al gran consum d’oli d’oliva en els països mediterranis, s’explica que en aquesta zona hi hagi menys malalties cardiovasculars que als Estats Units o altres indrets del món. En definitiva, cal que l’oli d’oliva sigui el nostre oli de capçalera.
-
Controlar el pes
Les persones amb obesitat i sobrepès tenen més probabilitats de patir una malaltia cardiovascular, per aquest motiu, és important tenir un pes sa. Això significa que el nostre índex de massa corporal (IMC) ha d’estar entre 20 i 25. Per calcular l’IMC, cal dividir el pes per l’alçada en metres al quadrat. Valors entre 18,5 i 25 són normals. Entre 25 i 30, convé perdre pes, i per sobre de 30 és obesitat. Pots calcular el teu IMC en aquest enllaç.
-
Vegetals cada dia
Els vegetals tenen fibra, antioxidants i altres nutrients que protegeixen el sistema cardiovascular. Per tant, cal seguir les indicacions de l’Organització Mundial de la Salut i prendre dues racions de fruita i dues de verdura al dia. Es redueix el risc d’infart en un 5% en homes i en un 15% en dones.
-
Moderar el consum d’alcohol
És veritat que una copeta de vi va molt bé per a la salut, i concretament per al sistema cardiovascular, però tots els beneficis que porta l’alcohol en petites dosis es converteixen en problemes quan aquesta dosi és excessiva. Si volem cuidar el cor, millor que no ens passem amb l’alcohol.
-
Fer exercici
L’exercici moderat i regular és una de les vacunes contra les malalties cardiovasculars: rebaixa el colesterol, millora la composició corporal i combat la hipertensió. És una de les millors maneres de cuidar el cos i el cor. Com a mínim, convé caminar mitja hora al dia.
Omple el cistell de la compra amb aliments “cardiosaludables”
Per acabar, et volem recomanar els aliments que poden ajudar a mantenir sa el teu cor i les arteries:
- Kiwis: la dosi elevada de vitamina C i fibra el fan ideal per a la salut del cor.
- Maduixes: com la resta de fruits vermells, la maduixa aporta antioxidants molt interessants per cuidar el sistema cardiovascular.
- Cebes: la quercetina i el suau efecte diürètic de les cebes les fan adients per prevenir i combatre la hipertensió.
- All: destaca per la capacitat de rebaixar la tensió arterial i el poder antioxidant.
- Nous: els greixos poliinsaturats i l’elevada dosi de vitamina E fan meravelles.
- Salmó: els àcids greixos omega 3 cuiden entre d’altres coses els nivells de colesterol.
- Oli d’oliva: té un munt d’efectes positius com el fet d’augmentar el colesterol bo o HDL.
- Pa integral: la fibra i les vitamines del grup B afavoreixen també la salut cardiovascular
Què en penses?