S’apropa l’estiu, i amb ell, sovint arriben els mals hàbits alimentaris: menys planificació, més àpats fora de casa, més begudes ensucrades… De la mateixa manera, en aquesta època de l’any també és molt fàcil caure en les famoses “dietes bikini”, que, generalment, són igual de perjudicials que la resta, perquè no aporten els suficients nutrients al nostre organisme.
A continuació et brindem alguns consells perquè puguis gaudir les teves vacances mentre mantens una alimentació saludable.
La hidratació: essencial sempre, però a l’estiu, més que mai
Estar hidratats és quelcom fonamental en qualsevol època de l’any, ja que la falta d’hidratació és una font important de problemes per al nostre organisme. A l’estiu, però, encara és més rellevant, ja que per culpa de la calor, els nostres cossos suen més i requereixen una ingesta molt més freqüent d’aigua. És aconsellable també menjar molta més fruita i hortalisses, que també contenen molta aigua. Podem fer-ho directament o en forma de sopes fredes o gaspatxo, ambdues molt freqüents en aquesta època de l’any.
Dieta mediterrània
En què consisteix aquesta dieta? Bàsicament, en utilitzar l’oli d’oliva com a greix addicional principal; consumir de manera diària fruites, verdures, pa i altres aliments que provinguin dels cereals, com l’arròs i la pasta (especialment si són integrals); consumir llegums; evitar els aliments processats… És interessant també moderar la ingesta de carns vermelles i substituir-les per peix i ous. En afegit, cal reduir tot el que es pugui la ingesta d’aliments com els dolços i els pastissos.
Aquesta dieta és altament beneficiosa per a la nostra salut, ja que prevé malalties cardiovasculars o altres patologies com l’obesitat.
A l’estiu… fruites i hortalisses d’estiu!
Les fruites i hortalisses de temporada sempre són les més idònies. A més, les d’estiu, a part d’hidratar-nos (ja que contenen grans quantitats d’aigua), també són molt baixes en calories. Un bon moment per menjar-les és a mig matí o a mitja tarda, en els quals podem apostar per ingerir talls de fruita com el meló o la síndria, que tot i ser fruites dolces, són baixes en sucre.
Les begudes calòriques, fora
Seria bo substituir aquelles begudes calòriques, com els refrescs ensucrats i les begudes alcohòliques (tot i que continguis l’etiqueta ‘sense alcohol’), per aigua o infusions.
Menys consum de carns
A l’estiu és molt més favorable el peix que la carn. Per aquest motiu, s’aconsella reduir el consum de carn, especialment de carn vermella, i substituir-lo per peix. De fet, s’aconsella prendre peu cinc o sis vegades a la setmana, de les quals, almenys tres, haurien de ser peix blau: sardines, salmó, tonyina…
Per què és tan beneficiós en peix blau? En primer lloc, és una gran font de proteïnes, greixos no saturats, minerals i vitamines A, D i B12. A més, té efectes altament saludables per al nostre organisme: redueix els nivells de triglicèrids en sang, disminueix la pressió arterial, augmenta la vasodilatació arterial i disminueix el risc de trombosis.
Vigila les quantitats
Hem d’intentar eliminar els menjars copiosos i no excedir-nos amb les quantitats. A més, és recomanable evitar l’excés d‘aliments com els fruits secs, la pasta, els llegums o l’arròs, que, tot i que siguin aliments saludables, tenen una elevada aportació calòrica.
El millor per a l’estiu: receptes senzilles
Com més cuinats siguin els nostres plats, més calories contenen. És per aquest motiu, que en èpoques com a l’estiu, en les quals el nostre cos no necessita tantes calories com a l’hivern, per suportar el fred, per exemple, s’aconsella ingerir plats basats en aliments crus. D’aquesta manera, aprofitem totes les seves vitamines i minerals.
Fes més activitat física
En aquest cas també és vàlid per a tot l’any. Fer activitat física és un factor essencial per garantir la nostra salut. A l’estiu, a més, és una molt bona època per gaudir de l’activitat a l’aire lliure. És aconsellable realitzar activitat física moderada unes cinc vegades a la setmana.
Què en penses?