Una alimentació saludable comença a casa, però també es pot aplicar quan menges fora si segueixes els consells de les nostres nutricionistes
Durant l’estiu i les vacances és l’època de l’any que més ens agrada menjar fora de casa, ja sigui per aprofitar les terrasses dels restaurants, els xiringuitos de la platja o per tastar la gastronomia local del nostre destí de vacances. Menjar fora de casa és una pràctica que ja forma part de l’ADN dels espanyols, ja que som un dels països capdavanters en Europa a l’hora de menjar en un bar o restaurant.
Aquest plaer culinari també ens pot aportar algun inconvenient perquè tenim menys control sobre el que estem menjant i en conseqüència ens pot ajudar a augmentar de pes. Si voleu seguir menjant fora de casa de manera saludable sense deixar de gaudir, seguiu els consells de les nostres nutricionistes i així evitaràs caure en excessos.
-
La beguda, el detall que marca la diferència
Marta P., cap de nutricionistes del DiR, aconsella “evitar les begudes alcohòliques o ensucrades durant els àpats”, perquè això ajuda a disparar el número de calories totals. Una cervesa o un refresc de cola tenen al voltant de 150 calories, mentre que altres opcions com l’aigua amb gas amb gel, llimona i menta pràcticament no aporten cap caloria extra al teu àpat.
-
No oblidis aplicar el “mètode del plat”
Encara que vagis fora a menjar, “segueix aplicant el mètode del plat”, comenta la Laura R., nutricionista de DiR Gràcia i Diagonal, que consisteix en que cada plat ha de tenir una part d’hidrats, de proteïnes i de vegetals. La Laura explica que seguir aquest mètode “és important per mantenir el pes i per evitar desequilibris nutricionals i de salut”.
-
Els acompanyaments, si són saludables millor
Si tens l’oportunitat de triar la guarnició del teu plat, “tria aquelles varietats que siguin més saludables”, aconsella la Lucía R., de DiR Maragall i Claris. Evita acompanyaments fregits (substitueix les patates fregides per les cuinades al forn), no incloguis pa si ja tens arròs o pasta i si són guarnicions verdes, molt millor.
-
Les verdures, l’acompanyament perfecte
Maria V., nutricionista de DiR Hispà i Sant Cugat, recorda que “les verdures i/o hortalisses sempre d’estar presents als teus àpats”. Recomana “aprofitar el primer plat perquè sigui principalment de verdures o bé siguin la guarnició del segon plat”. D’aquesta manera tindràs aliments de baixa densitat energètica i que pots trobar en qualsevol restaurant: amanides, gaspatxo, cremes, purés…
La Maria també recomana que “si a la carta ofereixen plats amb llegums, demana’l”, com per exemple hummus, amanides o guisat amb verdures. D’aquesta manera ja tindries una aportació de proteïnes saludable substituint els aliments d’origen animal.
-
Si vas de tapes… tria les saludables!
En aquest cas és tan fàcil com “demanar les menys greixoses, que també existeixen”, recomana l’Emma C., nutricionista de DiR Claris. Entre les tapes més saludables trobem el bacallà al pil pil, el pop a la gallega, gambes cuites o al forn, patates “braves” al forn, xampinyons, cloïsses, sípia o calamarsets a la planxa. També tens aquestes receptes d’aperitius saludables que pots preparar tu mateix/a.
-
Els postres, la cirereta del pastís
No pensis que per dinar fora de manera saludable hauràs d’eliminar els postres, al contrari, perquè també existeixes opcions saludables a qualsevol restaurant. El consell és que hauràs d’“evitar els postres dolços i molt contundents” explica la Andrea M., nutricionista de DiR Tarragona, Eixample i Seven, i afegeix les possibilitats saludables: “aprofita per demanar fruita, iogurt, mató amb fruits secs, amanida de fruita o smoothies refrescants”.
Però si prefereixes fer un gelat de postres, “prioritza els gelats de gel” tal i com recomana la Maria A., de DiR Hispà i Campus. Una porció de terrina de gelat pot arribar a tenir fins a 20 grams de greix ja que estan fets a base de crema o llet. En canvi, els gelats de gel amb sabors estan fets principalment d’aigua, però també hauràs de vigilar les quantitats de sucres afegits en funció del tipus i la marca.
Aprèn tots els secrets per seguir una alimentació saludable
Seguir una alimentació saludable és la clau per aconseguir els teus objectius, ja sigui mantenir o baixar de pes, com tenir un rendiment òptim en cada entrenament i les energies suficients per afrontar el teu dia a dia i no arribar cada vespre a casa fet una coca. Per això et recomanem sol·licitar una cita amb les nostres nutricionistes dels Clubs DiR, el primer assessorament és gratuït i et servirà per conèixer com millorar la teva qualitat de vida.
Què en penses?