Amb l’arribada de la setmana santa molta gent ja prepara maletes i viatja a les seves escollides destinacions.
Sabem que una de les parts del plaer de viatjar és provar la gastronomia del país en que ens trobem. Cada territori té els seus aliments d’origen i les seves costums culinàries; i és totalment enriquidor provar aliments i elaboracions noves.
Tot i viatjar podem seguir cuidant la nostra salut com si estiguéssim a casa i gaudir del destí en la seva plenitud…
Hem de tenir en compte alguns aspectes com hidratar-nos contínuament. Aproximadament hauríem de prendre entre1,5 a2 litresd’aigua al dia, i més si la destinació escollida té unes temperatures elevades i si la nostra taxa de sudoració és elevada.
És aconsellable prendre aigua embotellada per evitar problemes gastrointestinals. No tots els països tenen un bon sanejament d’aigües i sovint apareix el que s’anomena “la malaltia del viatger” que cursa amb diarrees abundants que poden portar a una deshidratació.
No em d’oblidar cap àpat, hauríem de realitzar els 5 àpats diaris: l’esmorzar, l’àpat de mig matí, el dinar, el berenar i el sopar. I tots ells en la seva mesura, no menjar fins afartar-se, ja que és bo menjar poc i sovint. Si preveiem que ens serà impossible parar a prendre alguna cosa en els àpats de mig matí o de berenar podem emportar-nos un snack a la motxilla. Seria totalment vàlid prendre una barreta de cereals, una peça de fruita, uns fruits secs, unes tortes d’arròs integral…
Tampoc podem oblidar el consum de fruites i verdures, les hem de consumir diàriament per assegurar-nos l’aport de fibra soluble. La fibra dietètica la trobem en dos formats, la soluble (en aigua) i la insoluble. Una persona sana ha de consumir els dos tipus de fibra, mentre que si hi ha alguna malaltia o problema de base caldria concretar el cas. La fibra disminueix el temps del trànsit intestinal, augmenta la sensació de sacietat i alenteix l’absorció dels sucres i els greixos. Podem trobar la fibra soluble en les llegums, la fruita i els vegetals; mentre que la fibra insoluble està en el gra, els cereals de tipus integral, alguns llegums i vegetals.
El consum de hidrats de carboni també és bàsic com a font d’energia. Podem consumir aliments com els cereals, els llegums, la pasta i la patata.
L’aport proteic és fonamental per a un bon estat del sistema immunitari, el funcionament dels enzims, la contracció muscular, el manteniment del PH corporal, la transducció de senyals nervioses i com a element estructural del teixit corporal. Les carns, els peixos i els ous són de gran ajuda per cobrir aquestes necessitats. Si la persona és vegetariana pot alimentar-se amb proteïnes vegetals de qualitat com la soja i els seus derivats com la beguda de soja, el tofu o el tempeh; o altres aliments com la quinoa, el seità, els llegums, les llavors i els fruits secs.
El consum de greixos no hauria de ser excessiu, sobretot les grasses saturades, si la nostra intenció és fer una alimentació lleugera i no tornar a casa amb uns quilets de més.
Les coccions dels aliments marcaran la pesadesa del àpat. Podem trobar plats més pesats on s’hagin cuinat aliments fregits, amb molt d’oli o altres més lleugers cuinats al vapor, al forn, al microones, a la brasa, a la papillot…
Son un tret diferenciador de moltes cultures els ingredients utilitzats per condimentar els plats. Condiments com les espècies aromàtiques poden enriquir un àpat i fer d’aquell plat un plat lleuger i fàcil de digerir.
Molésties i problemes…
Una de les molèsties habituals en un viatge poden ser les males digestions. Aquestes son pesades i a vegades inclús cursen amb acidesa, reflux i gasos. Per evitar-ho hauríem de menjar a poc a poc, mastegar molt bé els aliments, sopar lleugerament i deixar unes dues hores entre aquest i l’hora de dormir. Pel què fa als gasos, cal evitar les begudes carbonatades com les aigües amb gas i els refrescos.
Potser un dels problemes més comuns durant el viatge és la dificultat d’evacuació, és cert que entre la població hi ha un alt percentatge de persones que pateixen restrenyiment, però quan es produeix un canvi de rutines, com és el cas d’un viatge, el problema s’accentua. Es considera un cas de restrenyiment la persona que pot tardar més de tres dies per anar de ventre o que té grans dificultats per evacuar. Hi ha persones que poden estar els 4 o 10 dies del viatge sense anar de ventre, només que utilitzant laxants agressius que creen una dependència a l’organisme. Cal avançar-nos i seguir unes indicacions que poden prevenir l’aparició del restrenyiment.
–Marca un moment del dia per anar al lavabo sense preses.
–No ignorar o retardar el desig d’anar al bany.
–Consumir fruita i verdura diàriament.
–Limitar el consum d’aliments astringents com: arròs, llimona, pasta refinada, pastanaga, plàtan…
–No perdre totalment l’hàbit esportiu, caminant diàriament.
–Prendre en el mateix àpat aliments freds i calents per estimular l’evacuació.
-Podem practicar un massatge suau a la panxa, sense necessitat de pressionar massa.
Per: Anna Grau, nutricionista Up&Down DiR
Què en penses?