Tu també et preguntes com ha triomfat una dieta que allarga el dejuni durant 16 hores i només deixa menjar 8 hores al dia?
Tot va començar a finals de 2013, quan alguns wbs de fitness introduïen el terme “dejuni intermitent” -que prové de la traducció de “fast diet” o “intermittent fasting”. En aquell moment les dietes més populars eren la Dukan o la Detox, mentre el dejuni intermitent pràcticament no despertava cap interès entre els devoradors de tendències relacionades amb la nutrició.
Com qualsevol moda, va ser suficient que mitja dotzena de famosos asseguressin que el dejuni intermitent era el seu secret per aconseguir una figura esvelta i aquest va començar a conquerir les xarxes socials. Un dels primers en confessar-ho va ser Benedict Cumberbatch, l’actor que interpreta el paper d’un escanyolit Sherlock Holmes; també tenim a Hugh Jackman, conegut per encarnar a Lobezno en la pel·lícula de X-Men; i més tard es va sumar a la moda Elsa Pataki, que recentment va informar sobre aquest hàbit en un programa de televisió. Tampoc han faltat paròdies, com aquesta de Vengamonjas que porten fins a l’extrem aquest nou mètode.
Diversos mitjans a internet també han ajudat a que aquest mètode sigui considerat un dels temes nutricionals de referència en el 2019. Segons dades de Google Trends, actualment el seu interès a les xarxes es manté a l’alça i ja ha superat a la dieta Dukan o la Detox. Sens dubte tindrem dejuni intermitent per estona durant el 2020.
Què opinen els experts sobre el dejuni intermitent
El dejuni intermitent és un mètode que es pot fer de dues maneres diferents. La més habitual és utilitzar 8 hores del dia per menjar i les 16 restants realitzar el dejuni, és a dir, no menjar res i només beure aigua o tes. També hi ha variacions més laxes de 10/14 i més complexes de 6/18. Un altre tipus de dejuni intermitent és menjar 5 dies a la setmana i els altres 2 dies no menjar sòlids o aplicar una restricció calòrica del 25%.
Un dels últims estudis sobre dejuni intermitent publicat pel Doctor Mark P. Mattson, recopila els resultats de diferents assaigs amb animals i humans que han seguit aquesta dieta. Al principi l’autor assegura que “la pràctica del dejuni intermitent suposa beneficis per a la salut pel que fa a l’obesitat, diabetis tipus 1 o 2, malalties cardiovasculars i algun tipus de càncer“. Però precisa que els estudis realitzats amb humans han estat realitzats amb persones joves i de mitjana edat amb sobrepès, de manera que “no es podria generalitzar a la resta de grups d’edat i població els mateixos beneficis que s’han observat en aquests estudis“.
“La dieta del dejuni intermitent és un tema delicat” adverteix Marta P., responsable del servei de nutrició de Clubs DiR. Marta explica que “pot resultar una bona estratègia per millorar la composició corporal i alguns paràmetres analítics relacionats amb la salut“. Tanmateix, no és l’única estratègia nutricional ni la millor en molts casos, ni tampoc és aconsellable per a qualsevol persona “perquè la majoria de pacients no són capaços de seguir-la a causa de la dificultat de passar tantes hores sense menjar, i això fa que no s’adapti a les seves vides, que és el més important“.
Aquest mètode podria aplicar-se en persones que no solen sopar i tampoc tenen gana quan s’aixequen, “les que han adquirit aquest hàbit podrien ser capaços de fer-ho, però sens dubte no és el més habitual“. A més, hi ha certa confusió pel que fa al que es pot menjar, perquè de res serveix allargar el dejuni diari i després alimentar-se a base d’aliments de mala qualitat: “no consisteix en menjar menys, sinó millorar la qualitat dels aliments que consumim. A través d’una educació nutricional es pot aconseguir un canvi d’hàbits i poc a poc afegir noves estratègies per mantenir una vida saludable; el dejuni intermitent hauria de ser l’últim pas quan una persona ja té coneixements sobre la resta“.
Si estàs pensant en provar-la, sens dubte el més important és que ho facis amb la supervisió d’un expert en nutrició. La precaució ha de ser màxima davant noves modes que sorgeixen a internet i el millor consell és acudir prèviament a un especialista, per estudiar el teu cas i recomanar la millor estratègia nutricional per aconseguir els teus objectius adaptats al teu estil de vida.
Què en penses?