Fa uns dies, s’ha publicat un estudi de l’Universitat de Las Palmas de Gran Canaria i de l’Universitat de Navarra on es constata que els consumidors de pizzas, donuts, magdalenas, etc, tenen més risc de desenvolupar una depressió.
Magda Carles, cap de Nutrició del Grup DiR, ens indica que la dieta influeix en l’estat d’ànim i això cal tenir-ho en compte…
Els temps que corren són força indigestos i, per tant, val la pena que almenys el que mengem se’ns posi bé. I no tan sols en el sentit que ens nodreixi correctament, cosa que es dóna per suposat; sinó que ens faci gaudir del millor estat d’ànim possible. És evident que el rebost no farà que les coses vagin millor però sí que pot ajudar a que el que tenim davant ho afrontem de la millor manera possible.
Perqué la nostra alimentació ens “animi”, o almenys no tingui I’efecte contrari cal seguir els següents consells:
ATENCIÓ A LES DIETES DRÀSTIQUES,
És típic que després de les vacances vulguem perdre el pes guanyat amb dietes força agressives. Els quilos de més ens fan sentir malament i farem el que calgui per arreglar-ho. Doncs bé, un dels efectes més clara i evidents de les dietes de menys de 1.5OO Kcal és que I’estat d’ànim baixa en picat. Es pot perdre pes amb dietes menys agressives i ens trobarem molt millor.
MENGEM CADA 3 -4 HORES. Els nivells de glucosa en sang tenen el seu paper en I’estat d’ànim. Quan baixen una mica ho notem,entre d’altres coses, amb la sensació de gana i que tenim més mal humor. Doncs bé, si mengen cada 3-4 hores aquest efecte sera molt menor perqué probablement els nivells de glucosa en sang seran molt més estables.
POSEM-HI CARBOHIDRATS
Els carbohidrats són els nutrients que un cop degradats acaben transformant-se en glucosa, que és el principal combustible per al nostre cervell. Per això resulta tan important que a la dieta hi incloem aliments que els aportin. Ara bé, l’ideal són els que contenen carbohidrats que es van absorbint lentament i per tant que van aportant glucosa “a poc a poc” al nostre cos. Dit d’una altra manera: aliments com el pa, els cereals, les patata, els llegums... En dosis adients, és clar.
ATENCIÓ ALS NIVELLS DE FERRO.
Un dels símptomes més freqüents de l’anémia ferropénica o de la manca de ferro és el desànim que, per cert, és mes freqüent en el sexe femení i especialment en l’edat fértil. En tot cas, és recomanable que aliments rics en ferro com la carn, els ous, els llegums etc., estiguin presents a la dieta.
EL TRIPTÒFAN ÉS VALUÓS.
El triptòfan és un aminoàcid essencial precursor de la serotonina, substancia que exerceix de neurotransmissor i que té molt a veure, entre altres coses, amb el nostre estat d’ànim. Doncs bé, perqué no ens falti és important que la dieta tingui una dosi de proteïnes de qualitat suficient. La llet, els llegums com els cigrons o els ous són bones fonts de triptòfan.
I A LES VITAMINES DEL GRUP B6.
Aquest grup de vitamines intervé en tot el metabolisme i sobretot la vitamina B6 en la síntesi de serotonina. És per això que és important que sigui a la dieta. Es troba en aliments com els cereals integrals, les fruites, els ous o els fruits secs. Podria seguir amb una llarga llista però per acabar és important recordar que no ens hem de castigar i per contra sí donar-nos de tant en tant un gust. Sense passar-nos, és clar.
Què en penses?