Dedicar ni que sigui un dia a la setmana a fer una dieta especial, ens ajudarà a donar una treva al nostre sistema digestiu i ens permetrà eliminar toxines.
Començar a fer un dia de descans dietètic setmanal és una bona idea. Les conseqüències dels excessos amb el menjar es van arrossegant durant setmanes en forma de restrenyiment, mal de cap, pell apagada… Per recuperar el benestar, proposem tres opcions per fer un dia de depuració o neteja. Tot i que no cal esperar miracles, és una bona manera de reequilibrar la dieta i, en definitiva, de fer salut. Tant és així que no seria mala idea aplicar-ho durant tot l’any.
Dia de fruita i verdura
Es tracta d’una pauta a base de fruita i verdura:
• Esmorzar: dues o tres peces de fruita variada i aigua o infusió.
• Dinar: crema de verdures (sense patata ni crema de llet), amanida amb una cullerada d’oli d’oliva verge i
una peça de fruita (de temporada i al punt òptim de maduració).
• Sopar: igual que el dinar.
És una dieta ideal per fer després d’un cap de setmana de grans àpats i quan tenim la sensació d’estómac realment “carregat”. Lògicament es tracta d’una pauta amb molt poca energia (menys de 600 kcal) i per tant és millor fer-la coincidir en cap de setmana. Les persones amb poc pes, menors d’edat, embarassades i convalescents és millor que no la facin. I, sobretot, no s’ha de seguir durant més d’un dia.
Dia de fruita i làctics
Una altra fórmula fàcil i efectiva és alimentar-se durant tot un dia a base de diferents tipus de fruites combinades amb iogurt i formatge fresc:
• Esmorzar i berenar: iogurt natural amb fruits vermells i una culleradeta de mel per esmorzar i berenar.
• Dinar i sopar: una o dues pomes al forn, 100 grams de formatge fresc i infusió digestiva (camamilla o menta
poliol).
Aquesta opció que combina la fruita i derivats de la llet és més saciant que l’anterior i també més senzilla de seguir, tot i que tampoc és recomanable per als dies de més activitat (física i/o intel·lectual). Fer aquesta dieta és una bona manera de mimar el nostre fetge i afegir antioxidants, vitamines (especialment C) i calci a la nostra dieta. No ens aportarà més de 800-850 kcal.
Dia vegetarià
Ens trobem amb la dieta més variada i energètica de les tres. Consisteix en prescindir dels aliments d’origen animal (carn, peix, ous i làctics). És imprescindible que els aliments siguin frescos i que la dosi de sal sigui mínima.
• Esmorzar: 40-50 grams de pa integral amb una cullerada d’oli d’oliva verge, un got de llet de soja o civada i una amanida de fruita natural (kiwi, poma, plàtan).
• Dinar: un plat de llenties bullides (100-130 grams), bledes i arròs al vapor (100-130 grams), pinya natural i te verd.
• Berenar: un grapat de fruits secs (25-30 grams d’ametlles o avellanes).
• Sopar: igual que el dinar, però sense afegir les llenties.
És un dia de dieta suau, hipocalòrica i amb greixos saludables, però bastant més completa que les altres, ja que aporta entre 900 i 1.000 kcal. Resulta ideal per fer un dia depuratiu tot mantenint el nostre ritme d’activitat habitual.
Per Magda Carlas, metgessa nutricionista del Grup DiR
Què en penses?