El 8 de març es coneix com el Dia Internacional de la Dona, i commemora la lluita de la dona per la seva participació en la societat i la seva cerca per assolir la plena igualtat amb l’home. Aquesta fita sembla que es va aconseguint de mica en mica, tot i que el procés és molt lent i, sovint, complicat. Tanmateix, les dones comencen a omplir tots i cadascun dels sectors i dels espais; el gimnàs no és cap excepció.
El nombre de dones que practica esport de manera constant creix any rere any, amb dades realment esperançadores. No cal remuntar-nos al segle XV per saber que, fins fa poc, l’esport i, encara més, els gimnasos, eren àmbits completament masculinitzats. De fet, en els Jocs Olímpics Moderns, la dona no va participar-hi fins a l’any 1900. Aquestes dades no tenen res a veure amb l’actualitat, fet que ens demostra que la situació està en constant canvi.
Al DiR estem orgullosos i orgulloses de veure les nostres instal·lacions, sales i classes dirigides plenes de noies, dones i senyores que aposten per portar una vida activa i saludable. De fet, les instal·lacions del DiR han estat el bressol de moltes dones importants en diversos àmbits. Te’n fem una breu pinzellada!
Personalitats femenines destacades
Elsa Álvarez: campiona mundial de Karate 2018
L’Elsa Alvarez va proclamar-se campiona mundial de karate Kyokushinaki l’any 2018, en el torneig Karate Friendship, una de les cites d’arts marcials més destacades mundialment i celebrades a Tòquio, la meca d’aquesta disciplina. Va aconseguir aquesta fita -i tantes altres- mentre ho compaginava amb dues filles i una feina: ser entrenadora personal del DiR.
La mare de l’Elsa va apuntar-les, a ella i a la seva germana, a karate, quan eren molt petites. Va fer perquè aprenguessin a defensar-se, sense imaginar-se que l’Elsa s’enamoraria perdudament d’aquest esport, fent girar la seva vida entorn el karate i convertint-se en una de les karatekes més destacades.
L’esportista compta amb un palmarès del tot envejable: 10 campionats d’Espanya, 5 d’Europa, 1 All America i la tercera posició al campionat del món per equips, sense oblidar diversos europeus. Totes aquestes victòries són fruit de moltes hores d’entrenament. “Al DiR hi trobo moltes facilitats: més enllà dels entrenaments de karate, aquí puc fer sessions de Cross Training, circuits d’alta intensitat i treballar la flexibilitat”, deia Álvarez en una entrevista al DiR.
Marta Brichs: al cim del Cross training i l’halterofília
Si hi ha algú que fa més de 20 anys que es dedica al món del fitness i que ha guanyat diverses proves nacionals de Cross Training i d’Halterofília, és Marta Brichs. La headcoach de Box DiR Campus encara no ha trobat un WOD que se li resisteixi.
El palmarès de Brichs és impressionant: el primer any del Solidari WOD va quedar primera, juntament amb la seva parella d’equip, Iker L. (headcoach de Box DiR Met). Ha quedat gairebé sempre entre les 10 primeres als ÒPENS i en posicions admirables als Masters +35. A escala d’halterofília, la headcoach de DiR ha aconseguit pujar al pòdium en la gran majoria de les competicions en què ha participat.
Hi ha moltes claus per arribar fins on ha arribat la Marta; una d’elles, entrenar al DiR. “El que més m’agrada del Cross Training al DiR és que cada dia és diferent; és un repte per a mi. M’agrada molt el component competitiu i de superació que té i valoro molt la seva inclusió, ja que qualsevol persona pot practicar-lo”, assegurava Marta Brichs.
L’emprenedoria d’èxit és cosa de Sílvia Canela
La Sílvia Canela és cofundadora i CEO de l’empresa que comercialitza les franquícies DiR i YogaOne, les quals ja compten amb més de 60 franquícies actives. Fa més de 13 anys que exerceix un càrrec directiu en el sector de l’esport i les finances.
Està vinculada al món de l’esport des de l’any 2009 quan va iniciar la seva trajectòria als clubs DiR, i al 2013 va cofundar -junt amb el seu germà Ricard- la startup Gymadvisor que va passar a mans de l’Unicorni Gympass uns anys més tard. Paral·lelament és Presidenta de la Fundació DiR i molt activa amb els temes que vinculen solidaritat i esport.
Sens dubte, Canela trenca totes les barreres de gènere i s’imposa en tres mons antigament masculinitzats: el directiu, l’econòmic i l’esportiu.
El DiR té nom de dona
Més enllà de les dones que han passat pel DiR i s’han situat al lloc més alt en el seu àmbit, des dels Clubs també tenim la sort d’haver comptat amb dones importants que han estat imatge de la marca durant molts anys. Aquest és el cas de les exnedadores Gemma Mengual i Ona Carbonell o de la presentadora de televisió Elsa Anka, entre altres.
El DiR ha apostat sempre per la inclusió i la igualtat, i la seva direcció ho demostra. Dels 20 centres propis, 10 estan dirigits per dones. Aquest és el cas de les Club Managers dels DiR Campus, Claret, Claris, Hispà, Maragall, Tuset, Up&Down, Mallorca, Lesseps i Calvet. Maria Ruiz, Silvia Bernacchia, Noemí Garcia, Anna Bolinches, Raquel Gonzalez, Maria Beri, Mercè Sabadell, Cristina Rodriguez, Susana Sanchez i Quina Ribes dirigeixen i gestionen aquests clubs, convertint el DiR en una clara demostració d’igualtat i oportunitat.
Gràcies a totes les dones que formen part de la família DiR: aquelles que omplen les instal·lacions, les que creixen esportivament gràcies als seus serveis, les que hi treballen, les que el dirigeixen i les que hi col·laboren. Sense vosaltres, no seria possible. Feliç dia!
Què en penses?