La sequera representa un extens període durant el qual un territori experimenta una escassetat significativa d’aigua. Aquest fenomen sorgeix quan les precipitacions cauen per sota dels nivells normals, generant un desequilibri entre l’oferta natural d’aigua i la demanda humana.
A Catalunya, les pluges exhibeixen una pauta irregular, alternant entre períodes prolongats sense precipitacions i episodis de pluja intensa, característics del clima mediterrani. Aquesta dinàmica fa que siguem especialment susceptibles a la sequera, sobretot a les conques interiors, on resideix la major part de la població (més del 80%), malgrat que només disposem d’aproximadament el 40% de l’aigua disponible a Catalunya, principalment en embassaments, aqüífers i pous.
Situació d’emergència a Barcelona i Catalunya
La sequera persistent a Barcelona al llarg del 2023 sembla inacabable. La temporada de primavera no va aportar suficients precipitacions, i durant l’estiu, conegut per ser extremadament sec, tampoc es van registrar pluja suficient per revertir la situació. La crisi de sequera actual va començar aproximadament al juliol del 2020, sent aquest el primer mes amb una notable manca de precipitació, marcant el principi d’una sèrie de mesos amb anomalia negativa en les precipitacions.
Un dels indicadors clau per seguir i analitzar la sequera és la quantitat de pluja acumulada en els últims 365 dies, que ofereix una perspectiva sobre la desviació respecte a la mitjana. La darrera vegada que la pluja recollida en aquest període va igualar o superar la mitjana climàtica a l’Observatori Fabra va ser entre el 13 d’abril del 2020 i el 12 d’abril del 2021. Tot i alguns episodis de precipitació a finals de primavera i d’estiu que van ajudar a millorar lleugerament el registre, les xifres actuals continuen significativament per sota del rècord anterior, establert entre els anys 2015 i 2016.
El DiR: una empresa compromesa amb el planeta
Des de DiR no restem aliens a la greu sequera que des de fa mesos afecta el nostre país. És per això que tenim una cura especial en minimitzar la despesa d’aigua en tots els nostres club. Des de fa anys, DiR aplica totes les innovacions que tenim al nostre abast en termes d’eficiència energètica i d’estalvi en el consum d’aigua.
Mesures que intentem tinguin el menor impacte possible en la qualitat del nostres servei i en el benestar dels nostres abonats, però que són eficaces a l’hora de cuidar el planeta. Mesures que en l’actual situació de sequera, hem amplificat, aplicant-les a les dutxes i lavabos dels nostres clubs, a les piscines i en tots els canals de recollida d’aigua per tal de reduir el consum, reutilitzar l’aigua utilitzada i contribuir en la mesura que en és possible a un major estalvi del conjunt de la societat.
Sabem que els abonats de DiR sou persones compromeses amb el nostre planeta i el medi ambient. I per això us agraïm la comprensió i implicació en l’optimització de l’aigua que utilitzem als nostres centres esportius.
Moltes gràcies!
Què en penses?