Acabes de sortir d’una classe de Bootcamp i estàs mort/a. De premi, et prens un batut proteic al Saibò i et prens un dia de descans. Tot i això, hi ha molts tipus de descans: pots estirar-te al sofà i deixar que els músculs es recuperin, o pots apostar per un descans actiu i accelerar el procés de recuperació dels músculs.
Què és el descans actiu?
Si pensem en el descans, i més en l’àmbit esportiu, segurament la imatge que ens ve al cap és la d’algú estirat al llit o al sofà, sense fer res que impliqui moviment o esforç. Tot i això, els músculs es recuperen molt més ràpidament amb una altra mena de descans: el descans actiu.
Podem definir-lo com un període en què no es practica l’exercici habitual (que sovint requereix molt més esforç, ja que es duu a terme a alta intensitat), però es continua entrenant, per suau que sigui l’activitat.
Com podem dur-lo a terme?
D’exercicis per a la recuperació activa n’hi ha molts. Aquí en fem un petit recull:
- Ioga: de ioga també n’hi ha de molts tipus. En aquest cas, no ens referim a les sessions intenses del Hatha Ioga, per exemple, que requereixen un grau d’esforç molt elevat i duren 90 minuts a alta intensitat. Ens referim a la pràctica relaxant del Yin Ioga, per exemple, que es basa en asanes senzilles i estiraments. Amb només 20 minuts d’exercicis musculars lleugers, es pot estimular la circulació sanguínia i s’activen les fibres.
- Senderisme: un passeig per la muntanya, per exemple, és una molt bona opció, no només per pujar el nostre estat d’ànim, sinó també per augmentar la nostra freqüència cardíaca. Si en comptes de fer-ho a l’aire lliure, vols fer-ho al gimnàs, pots pujar a la cinta de córrer, però caminar a un ritme lleuger.
- Activitats de baix impacte: ens referim a la natació, a la bicicleta, a l’aquagym…
Recorda que una molt bona manera de descansar activament és mitjançant els massatges. Aquests afavoreixen la circulació sanguínia i són altament eficaços a l’hora de permetre que els músculs es recuperin, d’evitar lesions i d’eliminar més ràpidament els cruiximents. Podem fer els massatges o bé manualment, o amb l’ajuda d’un rodet d’espuma.
Beneficis del descans actiu
El descans actius no ens aporta únicament beneficis físics; també ens en brinda molts de mentals. Com que afavoreix la circulació de la sang, ajuda a la millora cardiovascular i permet que arribi correctament als diversos grups musculars, permetent que s’oxigenin.
A més, amb el descans passiu estem distorsionant el ritme de l’entrenament, però amb l’actiu això no passa. Sense oblidar el benefici que li suposa a la nostra condició física el fet que no apostem mai pel sedentarisme.
Tot i això, hem de recordar que el descans és, no només bo, sinó necessari i imprescindible. Tot i que el descans actiu tingui un munt de beneficis per al nostre organisme, no podem oblidar que el nostre cos també necessita descansar passivament. Hem de fer-ne una bona combinació.
Què en penses?