Situar els orígens del Mindfulness o atenció plena no és senzill. Com en la psicologia o en altres disciplines que parteixen d’una antiga tradició -en aquest cas, la meditació budista-, el marge temporal és ampli. Tanmateix, segles més tard, s’està convertint en un recurs cada vegada més valorat en les disciplines relacionades amb la salut i l’educació per la seva capacitat de produir canvis objectius en el benestar de les persones.
Connectar el cos i la ment per desconnectar de la resta
El Mindfulness és un terme que s’utilitza per fer referència a la pràctica que té per objectiu ser conscients del present i gaudir plenament de l’aquí i l’ara. Com bé expressa el significat de la paraula en anglès (mind significa ment, i fulness, plenitud), el concepte fa referència al fet de ser conscient del moment present i allunyar-se de tot allò que ens genera estrès. La seva finalitat és clara: reconnectar amb nosaltres mateixos per alleugerir l’estrès diari i ajudar-nos a sentir-nos més en sintonia amb les nostres emocions. A més, també desenvolupar una consciència profunda del moment present, sense judicis. Aquesta consciència inclou els nostres pensaments, emocions i sensacions físiques.Quan som conscients, no estem intentant canviar res ni fer que res passi. Simplement, estem observant, amb curiositat i compassió el que està passant en la nostra experiència, moment a moment.
El Mindfulness és una pràctica que es pot fer en qualsevol lloc i en qualsevol moment. Es pot practicar d’empeus, assegut o estirat i les diferents tècniques, totes molt senzilles i a l’abast de qualsevol. Ens ajuden a pausar el nostre ritme de vida i en milloren la qualitat.
Beneficis del Mindfulness i relació amb l’activitat física
El Mindfulness té molts beneficis. Pot ajudar a reduir l’estrès, millorar la salut mental i física i augmentar la concentració i la productivitat. A més, l’atenció plena pot ajudar les persones a ser més conscients dels seus pensaments i emocions, cosa que pot conduir a una major comprensió i autoconsciència.
Però, com relacionem aquesta pràctica amb l’activitat física? Si bé és cert que, de normal, ja aporta múltiples beneficis físics i psicològics a tothom que la practica, el Mindfulness actua com un potenciador de tots els aspectes positius que aquest comporta. Practicant les tècniques del Mindfulness no només aconseguirem millorar com esportistes, sinó també gaudir plenament de la pràctica esportiva. És una bona manera de redescobrir l’activitat física com un camí de desenvolupament i com una font de satisfacció. La correcta combinació de les condicions cognitives, afectives i fisiològiques permet un estat òptim en l’esport. És per aquest motiu, doncs, que el DiR es posiciona com un dels gimnasos pioners en introduir la pràctica en les seves activitats. Amb les sessions de 25 minuts que oferim –als clubs i a DiR a Casa-, connectarem ment i cos per assolir un estat òptim en l’esport.
Si tens ganes de fugir de l’estrès diari i gaudir de l’ara i l’aquí, vine a conèixer el Mindfulness i els seus avantatges al DiR.
Què en penses?