En els últims anys el pa ha anat guanyant mala fama entre la població. Molta gent l’elimina de la seva dieta creient que els engreixarà.
No és cert que un aliment aprimi o engreixi, ja que cada un té el seu contingut en calories, però és la suma de totes elles la que farà que una personi guanyi o perdi pes.
Cal rebre la quantitat de calories adequades a les necessitats individuals, i l’excés d’aquestes no es déu únicament al pa.
A part de les calories consumides és molt important conèixer de què son aquestes calories.
Per exemple: no aporten el mateix 250 calories de nata que 250 calories de pa, la primera aportarà una dosis de greixos molt més elevada i el segon aportarà més quantitat de hidrats de carboni.
Els pa és un aliment ric en midó, hidrats de carboni útils com a font d’energia per l’organisme.
Pot ser un aliment nutritiu en la nostra dieta. Si l’eliminéssim caldria aportar els hidrats de carboni per altres fonts; com la pasta, l’arròs, les llegums, la patata, les fruites… Com tot cal prendre-ho en la seva mesura, no és bo abusar-ne.
Fes el teu pa…
Antigament el pa s’elaborava a casa fins que van aparèixer les fleques.En l’actualitat tenim les panificadores domèstiques com a electrodomèstic per elaborar pa a casa de forma senzilla.
Ingredients per la panificadora:
Pa de pastanaga 330ml aigua, 1,5 cullerades de mantega, 600g. de farina, 90g. de pastanaga torcejada, 2 culleradetes de sal, 1,5 culleradetes de sucre moreno i 1 paquet petit de llevat sec.
Pa de panses i nous 300ml aigua, 1,5 cullerades de mantega, 1 cullerada de sal, 1 cullerada de sucre, 540g. de farina, 100g. de panses, 3 cullerades de nous picades, ¾ de paquet petit de llevat sec.
Pa de set cereals 300ml aigua, 1,5 cullerades de mantega, 1 cullerada de sal, 2,5 cullerades de sucre, 500g. farina de blat integral, 60g. flocs de 7 cereals i ¾ de paquet petit de llevat sec.
Per: Anna Grau, nutricionista Up&Down DiR
Què en penses?