Coneixes el poder dels antioxidants? Aprèn a aprofitar-ne els beneficis…
Diferents estudis científics han demostrat que els antioxidants són una important eina per lluitar contra l’envelliment, ja que combaten la degeneració i la mort de les cèl·lules ocasionada per l’acció dels radicals lliures. El doctor Joe Vinson, un dels grans especialistes en l’efecte de les vitamines, els minerals i els antioxidants, parla de com aprofitar els beneficis d’aquestes substàncies per millorar la salut. Segons explica el Dr. Vinson, “hi ha dos tipus d’antioxidants: els de grans molècules i els de petites. Les molècules petites inclouen vitamines, glutatió i polifenols, aquests últims procedents d’aliments d’origen vegetal. Són els antioxidants per excel·lència, perquè han demostrat una gran potència per prevenir i millorar les malalties cròniques.
Què són els antioxidants?
• Un gran protector: un antioxidant és qualsevol substància que retarda, evita o elimina els perjudicis de l’oxidació que es produeix en una molècula de l’organisme. Els antioxidants protegeixen de l’oxidació no desitjada i faciliten una oxidació beneficiosa per al nostre cos
• Prevenir malalties: en evitar l’oxidació que perjudica l’organisme, els antioxidants ajuden a prevenir diferents malalties, com per exemple el càncer, ja que eviten processos inflamatoris i també fan que el sistema immunològic funcioni de manera òptima.
I què hem de fer per beneficiar-nos de l’efecte dels antioxidants?
Les investigacions suggereixen que en una dieta equilibrada el consum de polifenols de poder antioxidant pot protegir-nos de certes malalties cròniques relacionades amb l’edat, fins i tot en dolences cardíaques, neurològiques i en el càncer, gràcies a la seva capacitat de controlar l’efecte dels radicals lliures. I és que els polifenols són millors antioxidants encara que les vitamines C o E, perquè les seves molècules eliminen més la toxicitat dels radicals lliures que no pas ho fan les vitamines.
Ens pot dir quins són els aliments més rics en antioxidants?
Per fer bé la comparança, s’han de tenir en compte les racions, però l’aliment amb un poder antioxi -dant més gran és la xocolata negra, el segon les mongetes seques, i en tercer lloc els nabius secs.
Entre els aliments de consum més habituals destaquen els fruits secs, per la seva capacitat antio -xidant, i entre ells les nous són les que tenen més quantitat i millor contingut antioxidant.
Què en penses?