No podem negar que les hamburgueses tornen a estar de moda. Els restaurants especialitzats en hamburgueses inunden els carrers amb les propostes més originals i també saludables. Les hamburgueses ja no són només fast food, sinó que una hamburguesa de qualitat pot ser una bona proposta d’oci… Per a gustos… Hamburgueses. En aquest post t’expliquem les característiques dietètiques de l’hamburguesa, i et recomanem varis restaurants de moda per que provis les millors!
Sembla que els romans ja feien hamburgueses, que el nom prové d’Hamburgo (Alemanya) i que va ser exportada després als Estats Units. Sigui com sigui, es tracta d’una de les receptes més populars de la gastronomia i també una de les més desprestigiades degut, en gran part, a que es van convertir en el plat estrella dels locals de menjar ràpid. Ara, alguns restaurants de la ciutat s’han esforçat a col.locar-la al lloc que es mereix oferint unes cartes on aquest aliment es fa amb carn de qualitat, es cuina com cal i es presenta com un plat gairebé de disseny. I és possible trobar-ne per a tots els gustos…
El secret està en la carn
En principi, una hamburguesa, també anomenada “filet rus”, és una porció de carn assaonada que posteriorment es fregeix o es fa a la planxa. Fins aquí, cap problema. La carn entra perfectament dins d’una dieta equilibrada i aporta proteïnes d’alta qualitat, ferro, zinc, fòsfor… Ara bé, el tipus de carn i la dosi que prenem determinarà que sigui un plat més o menys saludable.
Respecte el primer punt, més sovint del que seria desitjable ens trobem davant d’un recull de carn de diferents parts de la vedella, suposant que sigui de vedella, amb una dosi de greix i energia considerable. Aquest és justament un dels punts conflictius. Ara bé, això no vol dir que no hi hagin veritables “delicatessen” fetes de les parts més nobles i magres de l’animal. El filet de vedella no aporta més d’un 3% de greix i 100-132 Kcal /100 grams.
La dosi i el tipus de cocció
Un altre punt a tenir en compte és la dosi. Sovint les hamburgueses, especialment si es prenen en un establiment de menjar ràpid, sobrepassen els 100-130 grams recomanats. Si la comprem de carnisseria és bo que ens ajustem a aquest pes.
Cal parlar també del tipus de cocció: és important assegurar-se que no està fregida en olis poc recomanables, reutilitzats mil vegades i que no es presenti molt cremada. Si la fem a casa, és fàcil de controlar: utilitzar un raig d’oli d’oliva és suficient.
Compte amb la guarnició!
Un altre aspecte que també pot convertir l’hamburguesa en un àpat poc equilibrat és la guarnició. Si a més de ser un tros de carn de 200 grams està acompanyat d’un panet blanc de poca qualitat i d’un munt de patates fregides molt olioses, la combinació és hipernergètica (tot el conjunt pot arribar perfectament a les 800-1.000 Kcal). Per sort, alguns restaurants s’esforcen per aconseguir les millor matèries primeres amb les que preparar unes hamburgueses de forquilla i ganivet que s’acompanyen de guarnicions vistoses i saludables.
Gaudeix d’una hamburguesa perfecta a casa
- Comprar l’hamburguesa amb poca antelació, doncs la carn picada es deteriora ràpidament. De fet és ideal fer-la al moment o que es faci davant nostre.
- Utilitzar carn magre de vedella, ideal si és el filet.
- El pes recomenat per a una ració està entre 100-130 grams de carn.
- Assaonar-la amb poca sal i, a ser possible, amb herbes aromàtiques o all i julivert.
- Fer-la a la planxa o al grill, sense socarrimar-la.
- Acompanyar-la d’amanida, verdures i, per què no, d’un pa integral de qualitat. Així obtenim un plat complet, saludable i saborós. Si acabem amb una peça de fruita, constitueix un menú perfectament equilibrat.
I si voleu provar alguna de les hamburgueseries de moda i de qualitat de Barcelona, i els locals més originals us en deixem un bon tast:
- La Burg, hamburgueses amb carn de la primera qualitat. Amb més de 13 tipus d’hamburgueses, entre vegetarianes, de bou, de xai… i per acompanyar podeu provar els natxos o les papas arrugás i genials amanides. També per emportar!
- La Royale, un restaurant que neix de la idea de l’Albert de fer una hamburgueseria, amb el seu soci Javier van contactar amb el xef de 3 estrelles Michelin, Paco Pérez i han creat un local amb una original decoració d’aviadors al cor de Sant Gervasi i el millor lloc per acompanyar l’hamburguesa d’una gran selecció de gintònics. Amb tota l’explicació en el moment de servir, no deixeu de provar les millor carns de Wayu, Vaca, Angús, Tonyina, Estruç, Bisont, entre d’altres. Tota una experiència.
- El Filete Ruso, del grup de La Burg, és la màxima expressió del slow food, bon producte, net i just. Vol homenatjar a l’hamburguesa i dignificar-la. A part de l’hamburguesa l’altre plat estrella és el steak tartar. Ofereixen 14 tipus diferents d’hamburgueses inclosa una versió vegetariana. Al carrer Enric Granados.
- Santa Burg, a ple barri de Sants. Amb carn de gran qualitat, un restaurant informal creat per Alain Guiard i Xavier Pellicer.
- Mermalade, al cor del Raval trobareu un original local, de disseny i vanguardista on poder provar set hamburgueses artesanals diferents entre les que trobem la mexicana, la yoga man, godfather… Amb el pa i les salses elaborades artesanalment. Amanides i natxos per acompanyar i una extensa carta de còctels. No us perdeu els seus famosos ‘brunch‘.
- Meatpacking Bistro, hamburgueses 100% de vedella, i diversos plats americans com BBQ ribs o chiken fingers. Especialitzats en carns podeu provar Angus, pastís de carn, entre d’altres. A travessera de Gràcia amb Aribau.
- Petit Burguer, petit restaurant al Born especialitzat en les hamburgueses més delicades. Fetes al moment, cadascuna de 220 grams, de carn, de peix i vegetals. Obre boca mentre esperes amb algun dels aperitius ‘minis‘ i els dijous acompanya la teva hamburguesa amb un bon gintonic.
- OK, hamburgueseria OK Sarrià, al cor del barri antic de Sarrià. Totes les hamburgueses són 100% de vedella, i van acompanyades de patates fregides i cogombre. Trobareu les mítiques cheesburgers.
- Bacoa, especialitzats en hamburgueses d’alta qualitat. No us podeu perdre la hamburguesa Bacoa. Els trobareu al carrer Colomines, 2.
- Pim Pam Burguer, al carrer Bigai número 1 trobaras un dels restaurants clàssic d’haburgueses de Barcelona, amb carn de la primera qualitat.
- www.Big J’s, restaurant d’hamburgueses típicament americà. Amb tres locals a Barcelona. El look més típicament dels anys 60 dels EE.UU. Hamburgueses de la millor qualitat, snacjs purament americans, amanides, batuts i còctels.
- Peggy Sue, si et vols endinsar als anys 60 als EE.UU o a la película Grease i tastar hamburgueses, snacks o pizzes en un entorn divertit aquest és el teu restaurant!
Dieta i exercici
Per la seva riquesa en proteïnes l’hamburguesa és un aliment perfecte per incloure en la dieta de l’esportista. S’estima que el consum diari de proteïnes per un adult és de 0,8 g per kg de pes, ara bé tant nociu és quedar-se curt com ingerir-ne en excés, ja que això no produeix cap benefici i pot produir potencials perjudicis com la descalcificació óssia. Sempre és recomanable fer una dieta equilibrada però no s’ha d’oblidar que amb l’exercici les coses canvien una mica.
Què en penses?