Els gimnasos estan cada vegada més plens de joves. La imatge dels adolescents fent força a les màquines de les sales de fitness és cada vegada més recurrent. És correcte aquesta pràctica? Necessiten consells específics per no lesionar-se? Hi ha una edat recomanada per començar a fer entrenament de força? T’ho expliquem.
Entrenament de força, musculació i culturisme: és el mateix?
Definitivament no. En primer lloc, hem de diferenciar l’entrenament de força i la hipertròfia, perquè no són el mateix. Per una banda, l’entrenament de força persegueix l’objectiu de millorar la força màxima, mentre que la hipertròfia busca l’augment de mida muscular.
En segon lloc, l’activitat de musculació està destinada al desenvolupament muscular mitjançant el pes lliure i les màquines. La finalitat de la musculació, però, no és necessàriament el de l’augment de la mida muscular, sinó la recerca d’un equilibri entre els segments corporals i l’augment de la força dels mateixos. Dit amb unes altres paraules, la finalitat de la musculació és tonificar els músculs.
Finalment, el culturisme busca la hipertròfia, però requereix de tots els tipus de treball, perquè no seria possible aconseguir-la sense un bon desenvolupament de la força, la resistència i el treball cardiovascular, entre altres.
Hi ha una edat recomanada per començar a entrenar força?
De segur que hem sentit a dir “fins que no s’hagi desenvolupat del tot i hagi acabat el creixement, no pot fer peses”. Hem de tenir en compte que una cosa són les peses i l’altra cosa és l’entrenament de força. Per entrenar la força es pot fer de moltes maneres, i de fet, s’ha de començar des de ben petits, amb qualsevol activitat esportiva.
Fins als 9 anys aproximadament, els infants haurien d’entrenar la força amb el seu propi pes, fent activitat de qualsevol tipus. A partir dels 9 o 10 anys, es pot pujar una mica la càrrega, per afavorir que els músculs es posin en tensió. A mesura que avanci l’edat, es pot anar incrementant el pes.
Així, veiem que l’entrenament de força és útil i beneficiós per a totes les edats. Per als més petits, per als joves i per als adults, sense oblidar tots els beneficis que li aporta a una persona gran entrenar la força. En aquest darrer cas, cal remarcar que pot evitar l’osteoporosi i que augmenta la densitat òssia.
Aspectes clau que han de tenir els joves al gimnàs
Consells
- Començar lentament: no pretendre fer-ho tot en un dia, ni obtenir els resultats que el nostre ídol/a ha obtingut després de 10 anys d’entrenaments.
- Saber posar límits: l’entrenament, si es fa bé, enganxa. És normal que ens anem sentint i veient millor a mesura que entrenem, però no podem caure en una roda sense límits; hem de saber posar-los, perquè si no, serà contraproduent per la nostra salut.
- Demanar ajuda professional: una de les coses més importants a l’hora de començar a anar al gimnàs, és saber fer correctament els exercicis. Això no podrem fer-ho si abans no comptem amb ajuda professional, que ens permeti començar en aquest món sense riscos de lesionar-nos.
Precaucions
- Escalfar com cal
- Beure molta aigua
- Cuidar la postura i la tècnica
- Estirar a l’acabar
Tinguis l’edat que tinguis, vine al DiR, et volem conèixer!
Què en penses?