Guillem J., doctorat en fisioteràpia i fisioterapeuta de DiR Gràcia, ens resol el dubte sobre els famosos embenats neuromusculars que utilitzen molts esportistes d’elit
Els embenats musculars, coneguts també com “Kinesio Tape”, “Kinesiotaping” o cintes Kinesio, van ser inventades l’any 1980 pel japonès Kenso Kase, però no va ser fins als Jocs Olímpics de Pequín de 2008 que es van popularitzar. “Es van regalar centenars de rotlles de cintes Kinesio a 58 països i als seus atletes perquè aquests les fessin servir” ens comenta el Guillem.
Segons ens explica, els embenats neuromusculars “es poden fer servir, segons el seu inventor, per prevenir i tractar lesions o per augmentar i disminuir la força del múscul”, i afegeix que “en teoria, degut a la disposició especial de la cola al llarg de la cinta elàstica, permet aixecar la pell i desenganxar-la de la fàscia subjacent, augmentant així el flux sanguini i limfàtic del múscul.”
Què diuen els estudis específics sobre els embenats neuromusculars?
L’efecte que s’atribueix a les “Kinesio Tapes” de reabsorbir més ràpidament els edemes, gràcies a la separació que aquest crea entre la pell i el múscul, va ser portada a revisió a través d’un assaig clínic amb 36 atletes que patien un esquinç de turmell. “A la meitat dels atletes se’ls va aplicar correctament l’embenat neuromuscular i a la resta en forma de placebo. El resultat va ser que no van trobar cap diferència destacable ni als tres ni als quinze dies” assegura el Guillem.
Altres estudis realitzats l’any 2015 van concloure que les cintes Kinesio “poden produir millores d’equilibri en persones sanes, però en canvi no hi ha cap indici que els embenats neuromusculars puguin millorar l’estabilitat articular en persones que pateixen d’inestabilitat crònica de turmell” analitza el Guillem. Adverteix, però que “el principal problema per determinar el nivell d’eficiència de les cintes Kinesio és la baixa qualitat dels assajos clínics, normalment sense grup control i que atribueixen qualsevol efecte final a l’aplicació dels embenats”.
Així doncs, produeixen un efecte placebo?
Després de consultar els principals estudis sobre les cintes Kinesio, el Guillem prefereix no assegurar que l’ús d’aquests embenatges puguin reduir el dolor, reabsorbir els edemes o corregir l’alineació articular, bàsicament “per la falta d’una bona metodologia d’investigació”, i recorda que “mai s’ha de descartar taxativament alguna de les seves propietats, perquè l’absència d’evidència no és l’evidència de l’absència”.
De moment, mentre la ciència no demostri el contrari, “és probable que la popularitat d’aquesta tècnica recaigui en l’efecte placebo”, indica el Guillem. Tot i això, conclou aconsellant que “és imprescindible que sigui un fisioterapeuta el que decideixi si una patologia és suficientment lleu com per usar-la o no”.
Si vols sol·licitar més informació sobre aquest tipus de tractament no dubtis en posar-te en contacte amb el nostre servei de fisioteràpia, format per professionals que poden restablir el correcte funcionament del teu organisme mitjançant una gran varietat de tècniques en funció del teu cas particular.
Què en penses?