Millora l’agilitat, la resistència, la coordinació, la flexibilitat, tonifica els músculs del cos… i sí, també crema greixos i ajuda a perdre pes. T’expliquem els secrets de l’entrenament funcional.
Aquesta manera d’entendre l’entrenament, que cada vegada està aconseguint més adeptes, té com a principal objectiu la millora de la qualitat de vida. Pretén facilitar i reduir el risc de lesions en els moviments que es realitzen tant en la vida quotidiana com en els entrenaments, a través de la tonificació de la musculatura encarregada d’estabilitzar el tronc (principalment la zona abdominal i lumbar).
Per què és el millor entrenament per evitar lesions lumbars
La principal diferència respecte els exercicis tradicionals de tonificació és que “no treballa de manera aïllada un determinat múscul o zona muscular, sinó que es tracta d’un entrenament de moviments en els que intervenen un gran nombre de grups musculars”, ens explica Robert Herraez, codirector de l’area de fitness del DiR. A més afegeix que “gràcies a aquest tipus d’entrenament es redueixen les possibilitats de produir-se lesions bastant habituals a la zona lumbar, com podria ser un pinçament a l’hora d’aixecar un pes de terra”.
Si ets d’aquelles persones que passen moltes hores assegudes a una cadira davant de l’ordinador és força probable que la teva esquena s’acabi ressentint. Per aquesta raó, realitzar exercicis en condicions de desequilibri, com per exemple executar moviments amb un sol peu de suport utilitzant gomes, fit balls o bosus, beneficiarà extraordinàriament la musculatura estabilitzadora del core (el centre del cos), i així evitaràs o disminuiràs els dolors d’esquena.
Per què cada sessió d’entrenament funcional pot ser diferent
Un dels grans avantatges d’aquest entrenament és que existeixen milers d’exercicis diferents, així és impossible avorrir-se o caure en la monotonia. A més es poden utilitzar tot tipus de materials per afegir variacions a cada moviment: kettlebells, pilotes medicinals, cintes elàstiques, manuelles, calaixos, TRX…
Un exemple d’exercici per treballar quàdriceps, isquiotibials, glutis i bessons, és començar realitzant 10 esquats sobre el bosu, mirant de no perdre l’equilibri i mantenint el tronc ben recte. Després podem continuar amb dues series més de 10 repeticions realitzant també els esquats, però en aquest cas amb el bosu invertit. A partir d’aquí pots començar a variar els exercicis afegint nous materials com manuelles, realitzar l’esquat recolzant només un peu sobre el bosu, etc.
Per què qualsevol persona pot realitzar aquest entrenament
Per realitzar l’entrenament funcional no és necessari tenir una forma física determinada, perquè el nivell dels exercicis es poden adaptar a les condicions de cada persona. A més, la dificultat pot anar incrementant a mida que augmenta la teva resistència a l’entrenament.
Si vols començar a realitzar aquest tipus d’entrenament et recomanem que ho facis sota la supervisió d’un professional, així aprendràs a realitzar correctament la tècnica de cada exercici i les variacions que es poden aplicar. Per exemple, al DiR pots començar amb les Sessions Funcionals Express a la sala de fitness de tots els clubs, dirigides pel tècnic de sala i de només 15 minuts de durada. Són perfectes per combinar amb entrenament cardiovascular o també amb sessions de musculació.
Què en penses?