SIRO
Comencem l’entrevista parlant amb el “Siro”, entrenador del Box DiR Campus. Té una llarga experiència com a entrenador d’halterofília a un dels clubs amb més tradició de Catalunya i a la Federació Catalana de Halterofília. Ens explica els secrets més ben guardats d’aquest esport olímpic.
- Quan de temps portes en el món de l’halterofília?
Porto actualment 10 anys si comptem la meva primera etapa quan era adolescent i els darrers anys. Vaig estar parat uns anys entre els 15 i els 25 anys.
- Com ha estat la teva experiència d’entrenador a la Federació Catalana d’Halterofília?
La veritat és que cada competició és una experiència diferent però sempre satisfactòria. Tinc la sort de dirigir a un dels millors planters d’aixecadors d’Espanya.
- Quina és la millor edat per iniciar-se en l’halterofilia? O qualsevol edat és bona per començar?
A partir dels 8 o els 9 anys seria el moment ideal per començar, ja que poden aprendre els moviments des de zero. Tot i això mai és tard per iniciar-se perquè tot depèn dels objectius desitjats, per tant podríem dir que qualsevol edat és bona. Es pot competir des de categories infantils en campionats de tècnica, fins a campionats màster, sobre dels 35 anys, on competeixo jo juntament amb l’Iker L. o la Marta B., els headcoachs dels Box DiR.
És important saber que com més gran siguis més difícil serà desenvolupar la mobilitat, aprendre els moviments bàsics, la tècnica, el salt, etc. però tal i com diu el refrany, mai és tard si la dita és bona.
- Quins són els beneficis de l’halterofília?
L’halterofília aporta beneficis a nivell postural. Els moviments són les bases per a qualsevol altre esport. Per exemple, carregar pes o realitzar un esquat és un moviment bàsic de l’halterofília que l’utilitza qualsevol esportista en diferents tipus d’entrenament.
- Quina és la clau per evitar lesions en els entrenaments?
Primer de tot començar amb un bon escalfament i acabar amb una sessió d’estiraments, juntament amb exercicis preventius. Durant la sessió cal executar de manera correcta els moviments de l’halterofilia. Un error molt comú que pot provocar una lesió, és voler aixecar un pes considerable sense controlar la tècnica al 100%.
- Quins són els beneficis de complementar l’halterofília amb el Cross Training?
Un gran percentatge del Cross Training es basa en l’halterofília, per tant és indispensable tenir una bona tècnica per rendir en els entrenaments i a les competicions de Cross Training. Jo recomano a qualsevol persona que practica Cross Training que complementi el seu entrenament amb una sessió d’halterofília. Li servirà per realitzar una bona execució de moviments, corregir la tècnica, la posició…
- Com està actualment el nivell de l’halterofília a Espanya?
Ara mateix estem en un dels millors moments de la història d’aquest esport al nostre país, ja que els aixecadors nacionals es troben en les primeres posicions, com és el cas de la medallista olímpica y mundial Lidia Valentín. A nivell estatal podem dir que a Catalunya comptem amb els millors aixecadors de 15 a 17 anys, amb els que ja estem preparant les olimpíades juvenils de Buenos Aires a Argentina.
Una altre bona noticia és que en algunes escoles públiques de Catalunya s’està començant a introduir una unitat didàctica relacionada amb l’halterofília dins de l’assignatura d’educació física.
JOSUA
El Josua competeix en halterofília des dels 12 anys i forma part de l’equip d’entrenadors del Box DiR Met a DiR Maragall. Una de les coses que més clar té és que en aquest esport tenir paciència és una de les millors virtuts.
- Com et vas iniciar en l’halterofília?
Vaig començar quan encara anava a l’escola. Recordo que sovint acompanyava a una amiga de la classe al gimnàs per veure-la entrenar, fins que un dia l’entrenador em va dir que el proper dia portés roba esportiva per fer-me unes proves i a veure si m’agradava… i sembla ser que va encertar!
- Recordes la primera competició?
Sí, la meva primera competició va ser quan tenia 12 anys i vaig participar en el campionat d’Espanya de tècnica. Recordo que havia nens de tot arreu i va ser allà on vaig guanyar la meva primera medalla, que va ser de bronze.
- Quina és la millor l’experiència que t’has emportat després de tants anys competint?
Per mi la millor experiència amb l’halterofília ha estat amb el meu club, que el considero com una família. Gràcies a aquest esport he pogut viatjar per tot arreu i he conegut a molta gent, però el millor és el repte de competir contra tu mateix i la barra.
- Com veus el nivell actual de l’halterofília a nivell espanyol?
Fa uns anys enrere recordo que hi havia força nivell, però actualment les noves generacions estan pujant amb molta força i ja han assolit reptes que feia molt de temps que no s’aconseguien. El nivell ha augmentat molt.
- Quin consell donaries a les persones que s’inicien en el món de l’halterofília?
El meu consell és que primer de tot s’ha de tenir paciència. En aquest esport no s’ha de tenir pressa per aixecar el màxim número de quilos, perquè primer s’ha d’aprendre a executar correctament el moviment. Un cop aprens això, els quilos arriben sols.
- Què aporta l’halterofília a l’entrenament Cross Training?
Aporta diferents coses, com per exemple utilitzar la tècnica adequada per aixecar pes, tenir una col·locació corporal correcta per evitar lesions i sobretot “chispa” el que jo sempre utilitzo per referir-me a la força explosiva. Dominant aquests tres aspectes, pots aconseguir una gran evolució dins del Cross Training, això si, sense oblidar la paciència!
Què en penses?