Sovint desterrem de la nostra alimentació a un grup d’aliments per la seva mala fama, o adquirim costums contraproduents pel simple fet d’haver-ho llegit en algun lloc
Ens volem posar en forma i comencem a mirar per internet dietes i recomanacions mentre escoltem amics i familiars que ens comenten el que a ells els ha anat molt bé per perdre pes. Però què hi ha de cert en aquestes recomanacions i mites? Vegem uns exemples:
La fruita després de menjar engreixa?
La fruita és rica en vitamines i minerals imprescindibles per al correcte funcionament del nostre cos. A més, aporta fibra, important pel sistema digestiu. La seva composició no varia depenent del moment en què es consumeix per tant, aquesta afirmació és falsa.
Els greixos són perjudicials i s’han d’eliminar de la dieta
El greix és necessari per dur a terme diferents funcions imprescindibles com la regulació tèrmica del cos, la síntesi d’hormones o l’absorció de vitamines, per tant, no s’han d’eliminar de la nostra alimentació. Tot i així, no tots els greixos són saludables. Els greixos poliinsaturats i monoinsaturats presents en l’oli d’oliva, els fruits secs, les llavors, el peix blau o l’alvocat, s’han de consumir diàriament, però si no es fa un bon ús d’aquests, escalfant-los a altes temperatures, perden la seva estructura i deixen de ser saludables. És el que coneixem per greixos trans i es troben en productes com la brioixeria i altres processats. El consum d’aquests greixos trans no ha de superar un 1% de l’energia total consumida, segons l`OMS.
Els hidrats de carboni engreixen
Els hidrats de carboni contenen glucosa, la nostra font principal d’energia. Segons les recomanacions de l’OMS, del 100% del que mengem, un 55% han de ser hidrats de carboni, i d’aquests, un màxim del 5% de sucre ràpid. Si eliminem o reduïm excessivament aquest grup alimentari, el nostre cos utilitzarà altres vies a partir de proteïnes i greixos, per tal d’obtenir aquesta energia però, en conseqüència, perdrem massa muscular, disminuirem el nostre metabolisme basal i propiciarem l’efecte rebot quan tornem a introduir aquest grup d’aliments.
Si no sopo, m’aprimaré més ràpidament
Sovint hi ha la creença que saltar-se un àpat, sobretot si és el sopar, pot contribuir a la pèrdua de pes perquè “com que de seguida marxem a dormir i no fem cap activitat, no cal ingerir res”. Hem de recordar que, mentre dormim, el nostre cos segueix en funcionament: el nostre cor segueix bategant, el nostre cervell segueix treballant i, a més, es sintetitzen hormones imprescindibles com l’hormona del creixement, important per la regeneració del cos. Per tant, el sopar és un àpat igual d’important que el dinar o esmorzar.
Necessito menjar molta proteïna per guanyar massa muscular
Tot i que la proteïna té un paper molt important per la recuperació, un excés pot tenir conseqüències en el nostre cos. Es recomana consumir 1 g diari per kg de pes corporal i, en algunes situacions, fins a uns 1,8 g diaris per kg de pes. Però guanyarem més múscul prenent més proteïna? No. Tot i així, si no en prenem suficient, no aconseguirem guanyar-ne mai.
Com veiem, a vegades necessitem desaprendre per tornar a aprendre. Aquest mes NutriDir t’ho posa fàcil. Aconsegueix una visita de 60 minuts + dieta personalitzada per només 69 €* (abans 82,50 €)
*Oferta vàlida fins al 31/10/17
Què en penses?