Maduixes, móres, nabius, gerds I groselles constitueixen les varietats més conegudes de les baies silvestres. El seu alt contingut en vitamines, minerals i antioxidants els atorguen un important valor medicinal.
ANTIOXIDANTS A DOJO
Han conquerit un lloc d’honor dins de l’alta rebosteria i s’han convertit en un ingredient essencial de gelats, iogurts, batuts, sucs, melmelades i tot tipus de postres. Els seus colors intensos fan que ens entrin bé pels ulls i els seus sabors dolços, amb un punt més o menys intens d’acidesa, ens delecten el paladar.
Constitueix un autèntic plaer deixar que un gerd, una móra o una maduixa madura es desfaci a la boca.
Un plaer, per cert, molt saludable, ja que les fruites del bosc són aliments rics en vitamines, minerals i bioflavonoides, els pigments encarregats de donar a aquest grup d’aliments tota la gamma de colors que van del vermell al violeta i que, a més, tenen propietats antioxidants.
COMPOSICIÓ NUTRICIONAL
Vitamines…
Totes les fruites del bosc destaquen pel seu alt contingut en vitamina C, sobretot les maduixes (100 gramscobreixen sobradament les necessitats diàries). Aquesta vitamina permet reforçar les defenses de l’organisme davant de possibles infeccions i refredats i, a la vegada, afavoreix l’absorció del ferro, mineral que també està present en aquest grup d’aliments, per la qual cosa totes les fruites del bosc resulten molt recomanables per prevenir i millorar l’anèmia.
Per la seva banda, els gerds són rics en vitamina A, component que permet combatre de manera natural els trastorns oculars. De fet, aquest fruit ha estat un remei molt utilitzat en la medicina tradicional xinesa contra la manca d’agudesa visual i la ceguesa.
Minerals…
Entre els minerals que predominen en les fruites del bosc, a més del ferro, cal destacar el manganès, present en maduixes, nabius i groselles, i que contribueix a la regeneració dels ossos i de la sang, nodreix el cervell, estimula la producció de les hormones tiroides i millora l’estat general de la pell i dels cabells.
A això cal afegir que les maduixes i els gerds contenen també magnesi (important en l’activitat muscular i nerviosa); les groselles i les móres, potassi (contribueix a la nutrició de les cèl·lules), i aquestes últimes també són riques en fòsfor (fonamental per a la salut d’ossos, músculs i cervell).
Però, a més de pel seu valor vitamínic i mineral, molts nutricionistes consideren les fruites del bosc aliments medicinals pel seu alt contingut en antioxidants, aliats del nostre organisme per protegir-nos davant dels radicals lliures i endarrerir, per tant, el procés natural d’envelliment de les cèl·lules, així com per prevenir el càncer o malalties degeneratives com l’Alzheimer.
Totes aquestes propietats fan que les fruites del bosc siguin molt recomanables per a les persones esportistes, ja que també ajuden.
Els beneficis de cada varietat
NABIUS
•Alleugen els problemas intestinals.
• Redueixen el colesterol.
• Prevenen infeccions.
•Milloren la circulació.
•Ajuden a combatre l’estrès.
• Reforcen el sistema immunològic.
GERDS
•Ataquen els trastorns oculars.
• Donen cos i lluentor al cabell.
•Milloren l’estat general de la pell.
•Alleugen trastorns renals.
• Regulen les regles abundants.
GROSELLES
•Activen el metabolismo cel·lular.
• Protegeixen les mucoses.
• Tranquil·litzen els nervis i milloren l’estat d’ànim.
•Afavoreixen la funció cardíaca i l’activitat muscular.
MÓRES
•Milloren l’estat de varius i altres trastorns venosos.
• Tenen una acció antiinflamatòria sobre les mucoses.
•Alleugen els estats nerviosos i redueixen l’estrès.
• Estimulen l’activitat glandular.
• Reforcen el teixit cognitiu.
MADUIXES
• Desintoxiquen l’organisme i alleugen el problemas digestius.
•Afavoreixen l’eliminació d’àcid úric i es recomanen en casos de gota.
• Enforteixen els ossos, el cabell i la pell.
• Regulen la tensió arterial.
• Protegeixen la pell dels rajos UVA.
SUCS NATURALS AMB FRUITES DEL BOSC
Per preparar sucs, batuts o macedònies, les fruites del bosc combinen bé entre elles i també amb moltes altres. Taronges, pinyes, kiwis, pomes, meló, síndria… ens serviran per elaborar autèntics còctels de salut…
COMBINAT AMB MADUIXES
Ingredients
15 o 20 maduixes
2 kiwis
1 taronja
Preparació
Netejar les maduixes, pelar els kiwis i liquar-ho tot junt. Després esprémer la taronja i afegir el suc a la resta.
CREMA DE NABIUS
Ingredients
200 gramsde nabius
1 plàtan
3 taronges i 4 aranges
150 gramsde cireres
Preparació
Pelar el plàtan i tallar-lo a trossos. Netejar els nabius i les cireres i treure’ls l’os. Mesclar-ho tot i batre-ho. Esprémer
les taronges i les aranges i afegir els sucs al batut.
SUC AMB GERDS
Ingredients
1 taronja
150 gramsde gerds
1 rodanxa de pinya
Preparació
Pelar la pinya, treure la part central i tallar la resta a trossos. Liquar-la juntament amb els gerds. Esprémer la taronja
i afegir el suc a la resta.
PONX DE BAIES
Ingredients
100 gramsde baies variades
350 gramsde meló
1 carràs de raïm blanc
Preparació
Tallar en trossos el meló i liquar-lo juntament amb les baies. Afegir-hi el raïm desossat i liquat. S’hi pot afegir gel o
deixar-lo durant un parell d’hores al congelador i consumir-lo com a granissat.
Què en penses?