Els gelats, sense dubtes, són un dels aliments estrella de l’estiu. Tot i que actualment el consum és en totes les èpoques de l’any.
La gran majoria de gelats contenen la llet com a ingredient principal, aproximadament formen un 70% de la composició total. El restant 30% està format per altres aliments que configuren la diferència entre gelats. El sucre en forma de glucosa, fructosa o mel és un dels altres ingredients principals. Els ous també solen ser un dels compostos bàsics a tenir en compte.
Cal tenir en compte l’aport extra d’additius. Utilitzats en l’elaboració, la conservació o la presentació del gelat per tal que tingui unes propietats organolèptiques excel·lents al arribar a les mans del consumidor.
A vegades és necessari l’ús d’aromes naturals i saboritzants. Els més utilitzats són els de fruites: coco, albercoc, maduixa, cirera, maracuyà… entre altres.
Tipus de gelats segons la composició
Segons el percentatge de greixos podem classificar els gelats en 5 grups diferencials.
- Gelats a base de crema…….8-25% de greixos…250Kcal /100g. de producte
- Gelats a base de producte làctic….5-20% de greixos……..200Kcal/100g. de producte
- Gelats a base de llet………..3-7% de greixos…….150Kcal /100g. de producte
- Sorbets a base d’aigua……………0% de greixos….120Kcal/100g. de producte
- Gelats a base d’aigua………….0% de greixos……100Kcal/100g. de producte
Per aquests motius les persones que es vulguin donar un caprici i estiguin vigilant la seva alimentació per què no prendre un sorbet de tant en tant o fer un gelat a base d’aigua?
Mmmm igualment deliciós oi?
Per Anna Grau, nutricionista Up&Down DiR
Què en penses?