Els àcids grassos omega-3 són de gran ajuda per als esportistes, tant pels beneficis en el rendiment com en la recuperació dels atletes. Aquests àcids grassos s’han d’obtenir amb els aliments o mitjançant complements alimentaris si aquests primers no els aporten en quantitats suficients, i és que l’organisme no els pot sintetitzar.
Però no tots els àcids grassos omega-3 són iguals. Existeixen els de cadena curta i els de cadena llarga i és, en aquest últim cas, el EPA i el DHA els més importants. El doctor José Francisco Albaladejo, del departament mèdic de Laboratoris Ferrer i expert en omegues, va subratllar en la trobada informativa Om3gafort Sport a DiR Diagonal amb periodistes esportius i bloguers especialitzats en l’àmbit de la pràctica esportiva, que diversos estudis científics demostren que la combinació de tots dos omegues, en concentracions adequades i quantitats suficients, aporta efectes molt beneficiosos per als esportistes.
El EPA té propietats antiinflamatòries, redueix el dolor muscular, millora el rendiment i disminueix el temps de recuperació de les lesions. Mentre que el DHA ajuda a aconseguir una major concentració i actua de forma beneficiosa sobre l’estat d’ànim.
En aquest sentit, el doctor especialista en medicina esportiva i assessor del servei mèdic del F.C. Barcelona, Franchek Drobnic, es va referir en aquest mateix acte als reconeguts efectes que tenen aquests omegues sobre el sistema cardiovascular, neurològic i respiratori; actuant favorablement sobre el metabolisme i tenint propietats anabòliques en el teixit muscular.
La cap de nutrició de Clubs DiR, Anna Escalada, coincideix amb els beneficis dels omegues i recorda que el consum dels aliments processats i d’olis refinats en els últims anys, ha fet que se’ns hagi desequilibrat la proporció entre l’omega-6 i l’omega-3, a favor del primer. Per aquest motiu, la ingesta d’omega-3 és favorable ja que té propietats antiinflamatòries, antitrombòtiques, antiarítmiques, immunomoduladores i vasodilatadores, que el fan especialment eficaç a l’hora de prevenir el dany muscular, millorar el metabolisme durant l’exercici i contribueixen a millorar el rendiment.
La principal i millor font d’obtenció de l’omega-3 és l’oli de peix. En aquest sentit, és important tenir en compte el nivell de concentració dels omegues perquè té una relació directa amb l’eficàcia, ja que permet una major absorció i biodisponibilitat en l’organisme. En aquest sentit, és important que a l’hora d’adquirir un complement alimentari en càpsules a base d’omega-3, es tingui en compte la procedència, la qualitat de l’oli de peix (millor l’anxova de l’Oceà Pacífic que la tonyina pels seus baixos nivells de contaminants) i la concentració d’omega-3 en cada càpsula, mentre que les estàndards contenen un 30% de omega3, les d’alta concentració arriben al 85%.
Què en penses?