Quan la bona alimentació es complementa amb l’activitat física, la combinació és prácticament imbatible
La majoria de nosaltres ens preocupem en menjar millor per raons estètiques: en la societat del culte a la imatge, ser prim està ben vist. Veiem els aliments i els cataloguem en funció de si engreixen o no, o pensem que són simple benzina que ens proporciona l’energia per poder funcionar bé durant tot el dia.
Per sort, cada vegada hi ha més persones que són conscients que l’alimentació és la pedra angular d’una bona salut i que, quan aquesta alimentació es complementa amb l’activitat física, la combinació és pràcticament imbatible. Alimentar-se no és res més que proporcionar els nutrients adequats a les cèl·lules i als nostres bacteris intestinals. Les primeres són responsables del funcionament correcte de tot el cos i demanen nutrients de la màxima qualitat per poder fer bé totes les seves tasques.
Un exemple molt ràpid: uns greixos de bona qualitat (àcids grassos, en aquest cas) permeten que les membranes cel·lulars siguin flexibles i això garanteix que els nutrients que necessiten puguin penetrar-les bé per poder obtenir l’energia que els cal (glucosa, per exemple). Dos nutrients, dues funcions: un fa de porter millorant l’entrada del segon, que és pròpiament l’energia. Per tant, saber triar bé els greixos de la nostra dieta condiciona totalment la nostra salut: uns greixos de mala qualitat faran membranes més rígides i la cèl·lula no podrà rendir al 100%.
Pel que fa als bacteris, ara ja sabem que de l’equilibri de la microbiota intestinal en depenen moltes qüestions relacionades amb la salut, com el bon estat del sistema immunològic (les defenses) o la producció de determinades vitamines (com la K). El que mengem, sobretot la qualitat del que mengem, millora l’equilibri o l’empitjora, amb les corresponents conseqüències sobre la salut.
Què diuen els metges i els experts sobre l’alimentació?
Fa dècades que els científics ens diuen que totes les seves investigacions conclouen de manera rotunda que la majoria de malalties no transmissibles actuals, com l’obesitat, els problemes cardiovasculars, el càncer o la diabetis, per citar-ne alguns, es poden reduir o evitar completament amb uns bons hàbits alimentaris.
L’evidència sobre aquests temes és aclaparadora. La nutrigenètica, una ciència molt jove, també ens diu que el que mengem modifica l’expressió dels gens i activa o inactiva algunes patologies i altres condicions de l’organisme. Els metges i experts en nutrició esportiva han demostrat que una dieta correcta és essencial per rendir més, per tenir millors músculs, per reduir greix corporal, recuperar-se millor i fins i tot per prevenir lesions.
Com veiem, voler menjar millor per perdre alguns quilets està molt bé i és important, perquè el sobrepès sempre és un indicador de problemes de salut, però només és la punta de l’iceberg. Ara bé, quan algú intenta menjar millor s’ha d’enfrontar a tota una allau d’informació, sovint contradictòria, sobre dietes, aliments, estils alimentaris, combinacions… La llista és llarga.
Però com destriar el gra de la palla? Hi ha dues maneres de fer-ho. La primera és arremangar-se i aprendre sobre nutrició. És una bona opció, però no serveix per a tothom i es trigarà temps. La segona és posar-se en mans d’un bon professional de la nutrició que ens doni un cop de mà. En molt poc temps notarem els beneficis. Si fa la seva feina ben feta no es limitarà a donar-nos una dieta que traurà d’un calaix: ens proporcionarà una pauta personalitzada, ens ensenyarà què vol dir menjar millor i com aconseguir-ho, ens ajudarà a perdre el greix que ens toca, si és el cas, i posarà ordre en els nostres àpats per mirar de fer compatible el ritme de vida actual amb una alimentació saludable. A més, també trencarà aquesta visió de la dieta com a una cosa rígida i estricta, sobretot tenint en compte que millorarà radicalment la nostra salut i per tant, el nostre benestar.
I pels que volen millorar el seu rendiment esportiu, una bona alimentació serà el complement perfecte per a la seva activitat física i veuran com fent petits canvis aconseguiran els seus objectius amb més facilitat.
Què en penses?