Sovint pensem que el ioga és una pràctica light per a persones amb molta flexibilitat i, per tant, no apta per a la majoria d’homes. Però ni de bon tros!
Són molts els homes que no s’apropen a una sessió de ioga perquè creuen que es tracta d’una activitat massa suau. Dels que s’hi atreveixen, n’hi ha que pregunten amb timidesa si poden provar una classe “tot i ser molt rígids”.
Al principi és dur i alguns desisteixen, però no perquè no puguin completar les postures, sinó perquè el seu ego no els permet continuar. Els que superen aquesta primera fase amb humilitat aconsegueixen millorar moltíssim la flexibilitat i altres aspectes.
Ben al contrari del que se sol creure, fent ioga se sua, i molt! Prova una classe d’Ashtanga ioga i ho entendràs. Potser és cert que hi ha persones amb una flexibilitat innata que han pogut conservar-la amb el pas del temps, a diferència de la majoria d’homes, que només trien esports que endureixen el cos perquè se suposa que és el més adient per a la constitució masculina… però si aconsegueixes ser regular en la pràctica de ioga, veuràs que:
- Incrementa la teva flexibilitat
- T’ensenya a respirar
- Millora la teva concentració
- Corregeix els desequilibris musculars
- Alleuja els dolors crònics
- Ajuda a fer qualsevol esport o entrenament amb més seguretat i durant més temps
Molts s’interessen en el ioga perquè cerquen aquella part Zen que tothom acaba trobant-hi, abans o després. Però també va en augment en nombre d’homes que arriben al ioga perquè esperen millorar la seva condició física general.
Com et pot ajudar el ioga
Vols saber quina és la relació del ioga amb els tres esports més practicats pels homes?
Running
Si ets corredor de fons entendràs ràpidament la filosofia del ioga: les curses de mitja o llarga distància són meditació en moviment! I això és una sessió de Vinyasa ioga, on la respiració es coordina amb la seqüència d’asanes. En les asanes a peu dret, com la Virabadrasana I (el guerrer I) i la llança, el runner identifica i corregeix la seva postura per la marxa, alhora que millora la respiració. Amb les postures de terra, com l’Utthan Pristhasana (el llangardaix) o la Paschimottanasana (la pinça) augmenta la flexibilitat i potència la concentració.
Ciclisme
El ciclista sap que les molèsties d’esquena es deuen a la postura corbada damunt de la bicicleta. En les sessions de Dharma ioga, s’aprèn a compensar aquest hàbit alhora que es guanya flexibilitat en els músculs paravertebrals. En postures com la Bhujangasana (la cobra), la Danurasana (l’arc) o la Sethu Bandhasana (el pont) gaudiràs d’un important alleujament i de la sensació fantàstica de què el teu cos s’omple d’energia i llibertat.
Natació
Ningú sap tan bé com un nedador com és d’important la respiració. També aprecia de manera clara l’amplitud de moviments i la força als braços, el pit, les dorsals i les cames. Les sessions de D·gravity són ideals per això, però també la resta de variants de ioga. L’Adho Mukha Svanasana (el gos que mira cap avall) és la primera invertida on has de repartir el pes del teu cos entre braços i cames. A partir d’aquí, pots provar el corb, l’escorpí, l’arbre, la planxa… durant les quals mantindràs el pes del teu cos sobre un peu o sobre les teves mans, guanyant així la força que necessites.
Pots practicar ioga a qualsevol Club DiR amb diferents sessions com Ioga DiR, Hatha Ioga o Flow Ioga, però si vols anar una mica més enllà i aprofundir en la filosofia del ioga, el teu espai és YogaOne, els centres especialitzats en ioga a diferents punts de Barcelona, Sabadell o Tarragona.
Què en penses?