Avui, 6 de març, és el Dia Internacional de l’Activitat Física, i demà, dia 7 de març, el Dia Internacional de la Salut. I quina millor manera de celebrar-ho, que venint als centres DiR? La relació entre aquests dos conceptes és molt estreta. De fet, segons l’OMS, l’activitat física contribueix a la prevenció i gestió de malalties no transmissibles, com les cardiovasculars, la diabetis o el càncer.
A què ens referim quan parlem d’activitat física?
Segons l’Organització Mundial de la Salut, l’activitat física és qualsevol moviment corporal produït pels músculs esquelètics i que consumeix energia.
Quan parlem d’activitat física no ens referim únicament a l’esport més dinàmic o competitiu, com els esports d’equip, el running o l’entrenament al gimnàs. El terme ‘activitat física’ fa referència també als desplaçaments que fem per anar d’un lloc a un altre o els moviments que ens generen despesa energètica.
Beneficis de practicar activitat física
Hi ha un munt de dades científiques i estudis que demostren que sí, que l’activitat física influeix positivament en la salut de les persones, no només físicament sinó que també a escala mental.
D’entre tots els beneficis que té l’activitat física, aquí te’n deixem una llista:
- Millora la condició física
- Millora la salut òssia i l’estat cardiovascular i respiratori
- Redueix la possibilitat de patir malalties com la hipertensió, la diabetis, certs tipus de càncer (com el de mama i el de còlon) i malalties cardiovasculars
- Afecta positivament la salut mental de les persones: redueix el risc de patir ansietat i depressió
- Permet mantenir un pes saludable
Recomanacions
L’OMS aconsella dur a terme un seguit de recomanacions per assegurar el nostre estat saludable. Entre elles, destaca l’activitat física aeròbica moderada de 150 minuts durant la setmana, o 75 minuts d’activitat física aeròbica d’alta intensitat. A més, destaca que aquestes pràctiques han de realitzar-se en episodis d’almenys 10 minuts de durada perquè el seu efecte sigui eficaç.
Tot i que aquests consells tinguin per objectiu aconseguir un estat saludable, n’hi ha d’altres que segueixen la finalitat d’obtenir beneficis addicionals. Parlem de fer una activitat física aeròbica moderada de 300 minuts setmanals o una pràctica intensa de 150 minuts setmanals. Per molt que pugui semblar que, com més esport fem, més sans estarem, no és cert. No oblidis mai que descansar és essencial per a la nostra salut, per recuperar-nos i no sobrecarregar-nos. Un excés d’activitat física és igualment nociva per al nostre organisme.
Finalment, l’OMS recomana també dur a terme dues vegades a la setmana altres pràctiques, ja siguin de tonificació i enfortiment dels músculs, com anaeròbiques.
Ja veus que l’activitat física és essencial per mantenir-nos sans i saludables. Vine al DiR, t’hi esperem!
Què en penses?