La Consol Rodríguez (@kijiskitchen) és una professora de ioga a YogaOne i experta en nutrició i cuina. A més, és escriptora: és l’autora d’alguns llibres relacionats amb aquest àmbit. Té molta experiència i és capaç de respondre molts dubtes relacionats amb l’alimentació crua o Raw Food, un sistema d’alimentació que està guanyant cada vegada més adeptes.
Què és l’alimentació crua?
L’alimentació crua o Raw Food és un estil d’alimentació basat en plantes que podem consumir sense cuinar. Tanmateix, la Consol Rodríguez afirma que “no només es basa en l’alimentació, sinó que cuida l’estil de vida en general”. El que utilitzem per generar i consumir l’energia del nostre dia a dia no és només els aliments que ingerim, hi ha molts altres factors que hem de tenir en compte: descansar les hores necessàries, prendre el sol per obtenir vitamina D, respirar aire saludable, hidratar-nos amb aigua de qualitat… “Va més enllà d’allò físic, també importa la part emocional i espiritual”.
Tot i això, l’alimentació és la base per poder fer la resta de funcions. L’alimentació crua es basa en els ‘aliments fisiològics’, és a dir, les plantes, que podem consumir sense necessitat de preparar o cuinar. Amb elles, tenim una aportació de nutrients molt més elevada i una digestió més fàcil. Els aliments crus que es poden ingerir (perquè, evidentment, no totes les plantes crues són comestibles), són rics en fibra i mantenen el nostre sistema digestiu més saludable i enèrgic.
Quines begudes són les més beneficioses per al nostre organisme?
Estar hidratats és crucial, perquè és una part molt important de la nostra salut i afecta l’equilibri de la pressió arterial, és beneficiós pel cor, per a la digestió, l’assimilació de nutrients solubles en l’aigua, la salut muscular… Tanmateix, és molt complicat trobar aigua de bona qualitat. La que ve embotellada és igual de dolenta que la que ens surt per l’aixeta, i és imprescindible filtrar-la. Però, en filtrar-la, l’aigua es desvitalitza. En definitiva, hidratar-se únicament amb aigua és gairebé impossible. Amb què podem combinar-ho?
Sucs verds
Els sucs verds són una font d’aigua biològica que ens aporta una nutrició molt efectiva, especialment si són sucs de verdures, ja que tenen pocs sucres. Això no significa que el sucre de la fruita sigui perjudicial, però passa a la sang de seguida, i l’energia es consumeix immediatament. Els sucs verds tenen poques calories i ens aporten magnesi i sals minerals.
Te o cafè
Són begudes beneficioses per al nostre organisme, però no hem d’abusar-ne. Segons Consol Rodríguez, “són begudes medicina”. El cafè té un efecte laxant, estimulant, ens ajuda a cremar les nostres pròpies energies. És per això que, després de prendre cafè, ens sentim molt més vitals. Tanmateix, aquesta energia no ens la proporciona el cafè en si, sinó que només actua com a catalitzador de la mateixa vitalitat, i és gràcies a la cafeïna.
Amb el te passa el mateix, tot i que conté molta menys cafeïna, i l’efecte és molt més suau. El te verd i el te blanc són els més antioxidants. A més, tenen un efecte anti-aging i anticàncer.
Te matxa
El te matxa és un dels més antioxidants, perquè les seves fulles són directament triturades en cru, sense torrar, i contenen molts més nutrients. El que fem a l’hora d’ingerir te matxa és prendre la fulla de la planta directament en pols, per això els nutrients que ens aporta són tants, i la seva funció antioxidant és tan efectiva.
Begudes no recomanables
Les begudes gasoses o de colors foscos, brillants i fluorescents són les pitjors per al nostre organisme. El que ens provoquen és una addicció als sucres oxidants, perquè ens generen una pujada energètica de cop, perquè el sucre passa a la sang ràpidament. Després, però, el pic de descens és enorme i l’únic que fa és generar-nos necessitat de més sucre. D’aquesta manera entrem en l’addicció.
Els vegetals tenen prou proteïnes?
Tot i que les fruites i verdures tinguin una aportació de proteïnes més baixa que altres aliments, estem completament preparats per portar una alimentació equilibrada basada únicament en plantes, i tenir el guany de proteïnes necessàries.
En relació amb les proteïnes, és interessant el sèsam, el tahini, les nous de Brasil, les ametlles o les pipes de carabassa i de gira-sol. Els llegums també en tenen moltes. De la mateixa manera que els brots com el kale i el bròquil, que són imprescindibles per a la nostra alimentació.
Amb una dieta basada únicament en vegetals crus sense llavors, podríem obtenir tranquil·lament entre 25 i 28 grams de proteïnes diàries, que és el mínim recomanat per a una bona salut. El que passa, que depèn de l’activitat física que portis en el teu dia a dia, és possible que en necessitis més. En aquest cas, hauràs d’estudiar com pots suplir les proteïnes que et falten, segons la teva activitat i el teu metabolisme. “Si algú s’informa i realment estudia què necessita per al seu organisme, és molt fàcil mantenir una alimentació basada en plantes”, assegura Consol Rodríguez.
Recomanacions per iniciar-se a l’alimentació crua
A més de les proteïnes, cal donar importància a les sals minerals i als greixos. No hi ha cèl·lula que no existeixi sense tots tres elements.
L’alvocat, per exemple, és una fruita molt digerible, té aigua i fibra i molts greixos de qualitat. En relació amb els nutrients dels aliments, per portar una dieta equilibrada, la base és menjar verdures de fulles, com més fosques, millor. Això és degut al fet que el color de les verdures i les fruites delata la quantitat d’antioxidants que tenen.
“El color de les verdures delata la quantitat d’antioxidants de contenen. Per exemple, una remolatxa, que ens tenyeix la boca i les mans, conté molts més antioxidants que un nap, que és de color blanc”
Si comparem una remolatxa amb un nap, és evident que la remolatxa té moltíssims més antioxidants que el nap. Només cal veure el color de la remolatxa, que ens tenyeix les mans i la boca, en comparació amb el blanc del nap. “És interessant tornar-se a educar en l’àmbit dels colors en el menjar”, afirma Consol Rodríguez.
La biodansa
Les cultures i el món vegetal són interessants. Estem constantment fent connexions entre els diversos aliments i els efectes que tenen sobre el nostre organisme: la nou té forma de cervell i afecta la memòria; els nabius per a les pupil·les; una pastanaga tallada per la meitat té forma d’ull i afecta la vista; la col va bé per als pulmons…
Tot i que això és més aviat una connexió cultural i no científica, hi ha una explicació: “tots estem connectats i formats per la mateixa matèria. L’univers respon amb la mateixa consciència als estímuls”, explica la nutricionista Rodríguez.
“Exalem Co2, que l’arbre pren i el transforma el oxigen, que tornem a inhalar per expulsar-ne el Co2 i així successivament. Aquesta connexió entre els elements de l’univers es diu biodansa. Una dansa biològica en què tots ballem al mateix son”
En l’àmbit de la biologia contemporània, hi ha un terme molt bonic que serveix per a definir aquesta connexió còsmica, assegura Consol Rodríguez. Aquesta connexió entre els diversos elements de l’univers, com quan jo exhalo el Co2, l’arbre el pren i el transforma en oxigen, jo l’inhalo i així successivament. Això s’anomena biodansa, una espècie de dansa biològica, en la qual tots ballem al mateix son. Uns l’escolten més i els altres menys, però continua essent una dansa.
Què en penses?