Res millor que regalar a l’organisme una setmana en què la pinya sigui la protagonista dels menús. T’ajudarà a depurar-te, et sentiràs millor i, a més, perdràs pes.
És, sens dubte, l’aliment que històricament ha tingut més fama de “cremar” greixos, de diluir impureses, de depurar el cos fins a l’infinit… en fi, de ser una meravella sense límits per perdre pes. Sentim desmentir-ho, ja que tantes virtuts no té: ni crema greixos ni dilueix les toxines. De fet, no hi ha cap aliment que ho faci. El que sí és cert és que es tracta d’una fruita amb molts beneficis per al cos, sobretot si vols fer dieta.
Destaca la seva riquesa en fibra, vitamina C, carotens, potassi, magnesi i bromelina, un enzim que ajuda a digerir les proteïnes. És lleugera (45 kcal/100 cc) i té una certa acció diürètica. Resulta, per tant, una delícia vitamínica que et pot anar molt bé per cuidar-te una mica ara que l’estiu acaba i potser has comès més d’un excés.
Pla setmanal
Durant una setmana se li donarà un gran protagonisme a la pinya i se seguirà una dieta amb una dosi generosa de proteïnes, mentre que els greixos i els carbohidrats estaran molt controlats. T’ajudarà a perdre pes (entre 0,5 kg i 1,5 kg) i a reduir un mica de volum. No cal dir que és una dieta pensada per a persones adultes, sanes i més aviat sedentàries. No s’ha d’allargar més d’una setmana.
Esmorzar
- 200 cc de llet semidesnatada o 200 cc de llet de soja o un iogurt natural.
- 50-60 g de pa integral o 30-40 g de cereals o 30-40 g de torradetes.
- Cafè o te o infusió.
Mig matí
•Un tros de pinya amb un iogurt natural.
Dinar
- 200-250 g de pinya natural.
- 100-130 g de carn blanca (pollastre, gall dindi, conill)
- 100-130 g de peix blanc (lluç, rap…) o 100 g de peix blau (salmó, sardina…) o dos ous.
- Amanida verda.
- 100 g de formatge (millor tendre o fresc) o un yogurt natural.
Berenar
- Un tros de pinya amb 100 g de formatge fresc.
- Aigua o infusió.
Sopar
- 200-250 g de pinya natural.
- 100-130 g de peix blanc o 100 g de carn blanca o dos ous.
- Verdura bullida o a la planxa.
- Infusió relaxant
Observacions
- Cal fer servir com a màxim quatre cullerades d’oli (millor d’oliva verge).
- La pinya es fa servir com a mos a mig matí, però també com a entrant saciant de cada àpat. És important que la dosi de pinya cada vegada sigui moderada.
- Les dosis exactes poden variar una mica en funció de cada persona i de les seves característiques físiques.
- La quantitat de vegetals és lliure.
- És recomanable que la pinya estigui al punt; serà més gustosa i digestiva.
- La beguda adient durant aquesta setmana és l’aigua.
- Si es fa una hora d’exercici suau al dia, com caminar, l’efecte és molt superior.
Idees delicioses…
Com la pinya és una fruita que agrada, pot ser molt pràctic tenir un petit repertori d’idees saboroses, fàcils i saludables per fer durant tot l’any:
Pinya amb formatge fresc: són unes postres o un berenar bo, saciant, lleuger i digestiu. Resulta ideal per gaudir i cuidar-te alhora.
Arros blanc amb pinya i encenalls de pernil d’agla: amanit amb una vinagreta suau, el resultat és un plat complet, sa i molt digestiu.
Sandvitx amb pinya, pernil dolç i formatge: és el clàssic biquini, però amb l’afegit d’una làmina de pinya que li donarà un toc refrescant i vitamínic.
Carpaccio de pinya i rosbif: fàcil i atractiu, fa que s’aprofiti molt més el ferro del rosbif i que es digereixin millor les proteines.
Per la Dra. Magda Carlas, cap de Divulgació de Nutrició del Grup DiR
Què en penses?