Acabes d’arribar a la feina després de moltes hores al sol intentant agafar el millor bronzejat i ja t’estàs descolorint?
Vols una pell més hidratada i sense taques?
Si és així aquí tens algunes claus de la nutricionista de DiR, Anna Grau per lluir un bon bronzejat amb una alimentació rica en antioxidants, vitamines del grup B, sofre, ferro i àcids grassos Omega 3.
L’aigua és ideal per a la hidratació de la pell, de les mucoses i l’aportació d’electròlits. Cal prendre d’1,5 a 2 litres d’aigua al dia, sobretot si estàs exposat al sol i a la calor. Els liquats o sucs de fruites i verdures també son molt recomanables perquè a part d’hidratar, aporten vitamines, minerals i antioxidants.
De fet, els aliments rics en antioxidants (vitamina C,E, betacarotens, seleni, zinc i compostos fenòlics) i en certs nutrients com ara les vitamines del grup B, el sofre, el ferro i els àcids grassos omega-3, ajuden a preparar la pell per al sol, ja que prevenen i combaten el dany causat pels rajos ultraviolats:
Hidratació i nutrients
- Betacarotens: són precursors de la vitamina A i afavoreixen la síntesi de melanina en les cèl·lules de la pell. Actuen com a a pantalla protectora i donen el color habitual del moreno. Ho trobes a les fruites i verdures amb coloració groga, taronja o vermella com l’albercoc, aranja, préssec, meló, pastanaga, carbassa, moniato, carbassó, verdures de fulla verda o greixos animals com mantega, peix blau, formatge i ou.
- Vitamina C: Augmenta la síntesi de col·lagen, un dels elements estructurals de la pell, ajuda en la regeneració de la vitamina E i evita l’embelliment prematur.Grosella, taronja, mandarina, llimona, aranja, kiwi, mango, papaia, pebrot vermell, julivert, tomàquet, patata, col, coliflor, espinacs, bledes i bròquil.
- Vitamina E: Actua com a cicatritzant per reparar les alteracions cutànies fetes pel sol i evita l’oxidació generada pels rajos solars. Oli d’oliva, gira-sol, germen de blat, fruits secs, llavors, cereals, soja i alvocat.
- Seleni: Està relacionat amb el sistema immunitari com a agent protector de les agressions internes i externes.Germen de segó de blat, llevat de cervesa, all, ceba, alvocat, tomàquet, bolets, peix, marisc i carns.
- Zinc: afavoreix la cicatrització, la regeneració de teixits i la síntesi de col·lagen i elastina juntament amb la vitamina A. Ho trobes a peixos, llegums, nous, germen de blat, llet i derivats del fetge.
- Compostos fenòlics: Eviten l’oxidació cel·lular. Dins d’aquest grup, destaquen els flavonoides com a element més comú en els aliments. Nabiu, móra, gerd, poma, aranja, pruna, cirera, raïm, carxofa, espàrrecs, albergínia, espinacs, bròquil, all, ceba, nous, pistatxos, ametlles, avellanes, vi, te i oli d’oliva.
- Coenzim Q: Molècula que actua com un potent antioxidant liposoluble que és sintetitzada al fetge. Peix blau, fetge i vísceres, carn, cereals integrals, germen de blat, olis vegetals, soja i derivats.
- Vitamines del grup B: Intervenen en el manteniment de la pell i de les mucoses.
- Vitamina B2: llet, formatge, ous, fetge, llegums, vegetals de fulla verda.
- Vitamina B3: carns magres, cereals integrals, llegums i fetge.
- Sofre: Participa en la síntesi de col·lagen, afavoreix la pigmentació de la pell i evita l’oxidació de les proteïnes. Llegums, col, ceba, all, espàrrecs, peix i rovell d’ou.
- Ferro: És imprescindible per transportar l’oxigen en forma d’hemoglobina a les cèl·lules i oxigena la pell. Carns, mariscs i ous.
- Àcids grassos omega-3: Protegeixen contra la deshidratació de la pell, eviten la pèrdua excessiva d’aigua i actuen com a agent antiinflamatori. Peixos blaus (salmó, tonyina, anxoves, verat, sardines, seitó), nous, soja i germen de blat.
Què en penses?