La tercera edició ofereix formació en fitness i pràctiques en els centres DiR per facilitar la inserció laboral d’un sector de població que ja arriba al 19%
L’any 2018, la taxa de pobresa i/o exclusió social a Espanya entre joves de 16 a 29 anys s’ha situat al 33%, segons confirmen les dades de l’Enquesta de Condicions de Vida de l’INE, sent aquesta la franja d’edat amb la taxa més alta i situant-se a Catalunya en un 18,9% en el total de la població.
Aquí és on la Fundació DiR torna a actuar per oferir una alternativa als joves que es troben en entorns vulnerables, amb l’objectiu de dotar de les eines, el coneixement i les pràctiques necessàries per iniciar la seva carrera formativa com a “tècnic en fitness”, un projecte formatiu que transmet els valors de l’esport com a instrument de cohesió social i estableix les bases del seu futur laboral.
“Estic gaudint a cadascuna de les classes”
Un total de 11 joves que provenen de diferents entitats com Càritas, Casal dels Infants, Fundesplai o La Fundació Pere Tarrés entre d’altres, són formats pels tècnics de fitness DiR en els diferents centres de la cadena. “Quan la meva mare em va confirmar que començaria aquest curs, em va donar moltíssima alegria”, comenta una de les participants, que després d’unes setmanes assistint a les classes, assegura que prefereix “passar aquestes hores amb els companys aprenent sobre el món de l’esport, que passar cada tarda al carrer o a casa perdent el temps”.
Tot i que es tracta d’una introducció al món del fitness, l’interès per la pràctica esportiva no deixa de créixer en cada un d’ells, tal com expliquen: “des que he començat tinc més ganes d’entrenar al gimnàs”, mentre per darrere s’escolta “doncs a mi m’encanta la boxa i ja m’atreveixo a ficar-me al ring!”.
De la mateixa manera, els professors són testimonis de com els estudiants comencen a ser més conscients de la importància que té realitzar activitat física i portar una alimentació sana per mantenir un estil de vida saludable. “Cal menjar de tot”, comenta un d’ells, “sí, i tenir disciplina amb els horaris, menjar sempre a les mateixes hores i evitar les begudes ensucrades o amb gas”, li recorda la seva companya.
Formació teòrica i pràctica
Actualment els alumnes es troben en la fase inicial del taller, tot i així, ja valoren positivament la formació que reben per part dels seus professors, tant en els aspectes teòrics vinculats a valors essencials -que ells són molt conscients que els serviran en el seu desenvolupament com a persones-, com també la part tècnica.
Un clar exemple és que expliquen entusiasmats que han après “recomanacions de postures, moviments i posicions de el cos, de cara a realitzar els moviments de forma correcta per a qualsevol activitat rutinària”. Així mateix, el moment que més gaudeixen són les sessions d’entrenament a la sala de fitness. En relació a les pràctiques que realitzaran més endavant en els diferents clubs DiR, asseguren que tenen “moltíssimes ganes de començar”.
A través de la participació al taller, aquests joves estan aprenent uns valors i uns hàbits saludables que prometen dur a terme i compartir-los amb els seus familiars i amics, com ara l’entesa mútua, el respecte, poder trencar amb els estereotips existents a la societat i realitzar una activitat que és un llenguatge universal en si mateix.
En definitiva, una formació teoricopràctica fonamental per al seu desenvolupament com a persones adultes. Pots conèixer altres accions socials de la Fundació DiR clicant aquí.
Què en penses?