A l’edició del Global Yoga Congress de Barcelona d’aquest any s’han presentat les últimes tendències en el món del Ioga, d’interés tant per a aquelles persones que s’introdueixen en aquesta disciplina, com pels practicants de nivell intermedi o avançat que desitgen perfeccionar la pràctica. A banda de compartir experiències amb mestres i professors a nivell internacional, el GYC és un event formatiu que permet assistir a ponències sobre nutrició. Al congrés hem pogut conèixer més sobre la corrent mundial que proposa nodrir-se de l’energia de vida dels aliments, mantenint la natura dels compostos bioquímics de l’aliment que consumim.
L’alimentació viva es concep com un estil de vida orgànic on es considera a l’ésser humà com a un ésser integrat, amb la capacitat de veure la vida com a un tot. Tenint en compte aquesta visió, la nutrició s’aborda des d’un concepte holístic per aconseguir la salut integral: els aliments arriben a nosaltres per ser utilitzats tal com ens ofereix la natura. D’aquesta manera, els vegetals i les fruites es consumeixen crues, com també passa amb les llavors que germinen i brollen de forma natural. Es tracta d’incorporar una nova manera d’entendre l’alimentació, de veure i viure, no parlem de dieta sinó d’un estil de vida que vincula el nivell físic, mental, emocional, espiritual, social i medioambiental.
Tothom pot posar en pràctica uns principis d’alimentació viva per a depurar la nostra dieta, tant si som practicants de ioga com si no ho som. Consol Rodríguez, professora a YogaOne i autora dels llibres “Raw Food Anti-Aging” i “Pan con queso y otras recetas 100% vegetales para un día a día consciente y vitalizante”, ha participat com a ponent en el Global Yoga Congress impartint una xerrada sobre l’alimentació viva. Avui, Consol Rodríguez ens introdueix en les bases de la dieta tradicional iòguica i ens ajuda a entendre què hi ha darrere del concepte d’alimentació viva.
En primer lloc, la dieta tradicional iòguica es centra en plantes i és bàsicament vegetal. Consol Rodríguez ens explica al respecte: “tradicionalment aquesta dieta contemplava el consum d’alguns lactis, però en funció de l’escola de ioga i de la persona que decideix seguir aquesta dieta, els lactis tendeixen a desaparèixer, ja que la idea és portar una alimentació el més natural i fisiològica possible, basada únicament en plantes i en aliments que no hagin estat tractats de cap manera o hagin esat preparats de manera conscient i respectuosa, preservant els seus principis nutricionals – per exemple, l’oli d’oliva verge extra, d’extracció en fred-”. Per tant, es tractaria de consumir idealment aliments germinats i aliments crus. De manera puntual i en molt poca quantitat, es podria consumir alguna preparació a baixa temperatura.
Amb altres paraules, els aliments fisiològics són tots aquells que nodreixen, vitalitzen i depuren sense generar cap residu al nostre cos, per això és clau comprendre com funciona els nostre sistema digestiu per entendre quins aliments ens senten bé. Consol Rodríguez apunta “el nostre sistema digestiu està adaptat pel consum de vegetals i llavors, però hem de tenir en compte que tot aquell aliment que requereixi una preparació no és un aliment fisiològic”.
En segon lloc, des d’un punt de vista ètic-moral i també espiritual, l’alimentació juga un rol essencial. Si seguim un codi de conducta ètic i el principi d’”ahimsa”, que aboga la no violència i el respecte a la vida, hauríem d’alimentar-nos sense fer mal a altres éssers vius. Dit d’una altra manera, podem menjar de formar responsable, evitant excessos i portant una dieta austera sense abusar del plaer dels sentits.
Partint d’aquest mateix principi, en aquest cas portat a la no violència cap a un mateix, la pràctica del ioga passa per la depuració i desintoxicació del cos, amb la finalitat de portar-nos a un estat de calma i preparar-nos per a la concentració i corresponent meditació. Posem un exemple pràctic: si en l’amanida d’avui afegim pebrot, ceba o all, aliments irritants i inflamatoris difícils de digerir que acostumen a produïr-nos certa intranquil·litat i malestar, probablement no estarem preparats per a la nostra meditació.
Tenint en compte tot plegat, si practiquem ioga i de forma natural ja seguim un estil de vida saludable amb l’objectiu de mantenir un benestar de cos i ment, el fet d’introduïr aliments vius a la nostra dieta ens serà més fàcil i amb el temps anirem percebent els beneficis que ens aporten aquests aliments:
- Milloren la salut del cos a nivell físic, mental i emocional.
- Desintoxiquen i mantenen net l’organisme.
- Alcalinitzen la sang, la qual cosa és determinant per a contrarrestar o sanar moltes malalties.
- No contenen conservants, colorants, saboritzants, aromatitzants ni cap compost químic que pugui intoxicar i acidificar la sang.
- Enforteixen el sistema immunològic.
- Major aprofitament i assimilació dels nutrients dels aliments.
- Menor consum d’energia, ja que no utilitzem estris per cuinar.
- Més energia disponible i menys sensació de malestar després de menjar.
- Regulen el pes corporal.
- No involucren el patiment animal.
Podem concloure que la pràctica de ioga ha de venir de la mà d’una alimentació sana, idealment focalitzada en aliments vegetals no cuinats, fruites i llavors, el més depurada possible, basada en l’austeritat i la disciplina a l’hora de menjar, la qual cosa ens permetrà obtenir l’energia més neta i intensa dels aliments, facilitant la meditació del dia a dia i la purificació espiritual.
En qualsevol cas, la recomanació abans de començar una dieta, sempre serà informar-nos prèviament i buscar l’ajuda d’un professional per evitar que ens equivoquem en la nostra alimentació i això acabi afectant a la salut.
Què en penses?