La disciplina Triatló és la combinació de tres esports: Natació + Ciclisme + Atletisme, sense oblidar-se de les dues transicions corresponents.
Hi ha diferents tipus de distància des de les més assequibles com les Sprint (750mts + 20kms + 5kms) i la distància Olímpica (1.5kms + 40kms + 10kms), fins als grans reptes com les distàncies mitjanes (1.9kms + 90kms + 21.1kms) o llarga, popularment coneguts com Ironman (3.8kms + 180kms + 42.2kms).
Com a triatleta olímpic, m’agrada aconsellar a la gent que vol iniciar-se en la triatló, buscar com a objectiu la distància Sprint, i a mesura que es va entrenant, millorant l’estat físic, perfeccionant diferents aspectes… es poden anar intentant nous reptes i distàncies més exigents.
Normalment si un està més o menys bé físicament, i regularment practica activitat esportiva, amb 2 o 3 mesos d’entrenament específic de triatló, es pot aconseguir el repte d’arribar a la desitjada línia de meta en un triatló Sprint.
Normalment aconsello que amb 3 a 4 dies d’entrenament setmanal és suficient i sempre combinant les disciplines. Per exemple, un dia nedar i córrer, un altre només bici, o fer bici i correr. Aquest gran ventall de fórmules per preparar el triatló és un dels motius del seu èxit.
Cada dia d’entrenament de triatló és diferent!
Consells per entrenar triatló
– Cal tenir ben clar quin és el teu objectiu.
– Gaudir mentre es prepara el repte.
– Tenir respecte a la triatló, però mai por.
– Intentar agafar una rutina setmanal coherent, que permeti combinar les obligacions professionals i personals amb l’entrenament.
– Intentar assessorar-se per especialistes, tant a l’hora de demanar consell tècnic, com a l’hora d’escollir material.
– És aconsellable pertànyer a un grup o equip que comparteixi la il·lusió de l’objectiu final.
– No voler córrer més del compte. Amb tenacitat i esforç s’arriba a totes les metes.
– Tenir present que en el segment aquàtic, normalment l’entrenament es realitza en piscina i en les triatlons es neda al mar, pantans o rius.
– Preparar tot el material el dia abans, intentar portar una bona alimentació els dies previs, amb una bona càrrega de carbohidrats.
– Anar amb temps per poder preparar perfectament tot el material, si un pot, intentar fer o provar els circuits dels tres segments per familiaritzar-se amb l’entorn i preparar-se mentalment.
– Cal confiar en un mateix, recordar i tenir clares totes les hores i dies que un ha lluitat per aconseguir el somni triatlétic. Dins l’estrés competitiu s’ha d’intentar tenir certa calma.
– Si la ment ho té ben clar un podrà aconseguir el repte amb èxit.
– Intenta tenir el material adequat en les tres disciplines, i en perfecte estat.
Materials per un triatló
Granota de competició o banyador i top. Neoprè, per si l’aigua està molt freda. Ulleres de nedar, especialment fosques. Casc, bicicleta (revisada), sabatilles de bici, ulleres de sol, sabatilles de córrer. I sobretot, molta il·lusió.
Trucs per superar amb èxit les transicions d’un triatló
Les dues transicions (T1 + T2) són dos dels apartats més oblidats per la gran majoria. Són dos espais molt importants on es poden guanyar uns segons o minuts valuosos.
El fet d’estar ben situat a la zona de transició, tenir clares les entrades i sortides, on és el nostre rack (pàrking), tenir les coses ben preparades i aplicar la dita: “vesteix-me a poc a poc que tinc pressa”.
Treure el neoprè de forma correcta, posar-se el casc correctament i amb destresa, saber saltar sobre la bici, tenir les sabatilles de córrer ben preparades… Són molts els aspectes a tenir en compte durant les transicions.
Al mar sense por!
Normalment la majoria dels triatletes (nous i veterans) tenen un bon nivell tècnic en els segments ciclistes i de carrera a peu, pot ser l’esport de la natació és on s’ha de focalitzar l’aspecte tècnic, ja que és un mitjà diferent on tenir les bases fonamentals de la disciplina ajuda a millorar. La familiarització amb el medi és la clau per poder sentir-se còmode dins l’aigua i gaudir de l’entrenament i de la triatló.
Al mar se li ha de tenir respecte, però mai por. Un ha d’intentar interpretar les corrents, el zig zag de les ones, i sobretot, no barrejar-se amb ell. Si vols enfrontar-te a ell, tens totes les de perdre. El mar és molt més fort que tu, però si saps jugar amb ell, treus molt benefici.
És molt imporant tenir referències clares, des de les boies, als edificis, espigons o barques per tenir ben clara la direcció que hem d’agafar.
Què en penses?