La cuina japonesa conté els ingredients que aquí no ens cansem de preconitzar com els més adients i saludables.
No és cap casualitat que el Japó sigui un dels països amb més longevitat del món, amb menys malalties cardiovasculars i menys problemes de sobrepès.
El fet que la carn i els seus derivats gairebé no hi estiguin presents ja és tot un avantatge, perquè s’estalvien un munt de greixos saturats i colesterol.
En lloc seu, prioritzen el peix, excel·lent font de proteïnes amb greixos saludables.
D’altra banda, les verdures i els llegums tenen un lloc destacat dins el seu pla dietètic, amb tots els beneficis que això comporta: hidrats de carboni, vitamines, minerals, fibra…
Els ingredients principals :
Tonyina: és el seu peix estrella i el Japó n’és, de fet, el principal consumidor. La part més preuada és la del toro, i nutricionalment és interessant pel seu contingut en proteïnes i àcids grassos omega-3. Es menja sobretot cru.
Arròs: aquest cereal és més que un aliment. Es tracta d’una planta gairebé sagrada que constitueix la base de la seva gastronomia. En moltes llars nipones arriben a consumir-se fins a quatre bols d’arròs al dia per persona.
Soja: és el llegum més famós de la cuina japonesa. Destaca per la seva elevada dosi de proteïnes, ferro, calci i isoflavones. A partir de la soja s’obté el tofu, una mena de formatge, i el miso, pasta obtinguda a partir de la soja fermentada amb arròs, aigua i sal.
xiitake: són uns bolets originaris del Japó i la Xina famosos pel sabor intens i la versatilitat a la cuina.
Te verd: te sense fermentar que conté més polifenols (antioxidants) i, per tant, més poder antioxidant que el te negre. És diürètic i alguns estudis han demostrat el seu efecte anticolesterol.
‘Wasabi’: planta que també es fa servir com a condiment picant als plats japonesos i que és difícil de trobar fresca fora del Japó.
Gingebre: arrel subterrània molt preuada a la cuina pel seu gust picant. Es fa servir com a condiment, però en realitat és també molt conegut pels seus efecte terapèutics.
Oli de sèsam: és un oli procedent de la llavor, que destaca per la riquesa en calci i greixos poliinsaturats. És especialment adient per utilitzar en cru.
Per Dra. Magda Carlas Cap de nutrició del GRUP DiR
Què en penses?