Segons Buttler, si tots els beneficis de l’exercici es poguessin posar en una sola pastilla, seria el medicament més receptat al món. (Butler, 2012)
L’evidència científica recolza els nombrosos beneficis de l’exercici. És difícil pensar en una patologia on l’exercici no ajudi d’una manera o altra, ja sigui en la prevenció, el tractament o en la reducció de símptomes.
La RAE defineix “medicina” com: “Conjunt de coneixements i tècniques aplicats a la predicció, prevenció, diagnòstic i tractament de les malalties humanes i, si s’escau, a la rehabilitació de les seqüeles que puguin produir”.
L’Organització Mundial de la Salut defineix la salut com “el benestar físic, mental i social, no simplement l’absència de malalties i dolències”. L’exercici regular i controlat pot reduir i prevenir l’aparició de diferents patologies i malalties, és gratuït i de fàcil accés per a la majoria. També té altres impactes positius en la nostra vida, mantenint un pes saludable i impacte psicològics en els nostres nivells de confiança i autoestima. Per tant, es considera que l’exercici és una medicina que pot millorar la qualitat de vida de les persones.
Igual que els medicaments, l’exercici regular produeix canvis relativament predictibles i específics en la nostra fisiologia. Aquestes adaptacions tenen lloc tant a nivell central com perifèric i inclouen canvis estructurals, hormonals i bioquímics. Els diferents tipus d’exercici donaran lloc a diferents resultats.
S’ha demostrat científicament que l’exercici és eficaç en la prevenció i / o el tractament d’una àmplia varietat d’afeccions mèdiques, des de malalties cardiovasculars i diabetis fins artritis, mal d’esquena i fins i tot certs trastorns de salut mental i càncers. (Lavie et al, 2012)
És molt interessant la revisió de Pederser i Saltin (2015), on evidenciaven els beneficis de l’exercici en 26 patologies cròniques:
- Psiquiàtriques (depressió, ansietat, estrès, esquizofrènia).
- Neurològiques (demència, malaltia de Parkinson, esclerosi múltiple).
- Metabòliques (obesitat, hiperlipidèmia, síndrome metabòlica, síndrome d’ovari poliquístic, diabetis tipus 2, diabetis tipus 1).
- Cardiovasculars (hipertensió, malaltia coronària, insuficiència cardíaca, apoplexia cerebral i claudicació intermitent).
- Pulmonars (malaltia pulmonar obstructiva crònica, asma, fibrosi quística).
- Trastorns musculoesquelètics (osteoartritis, osteoporosi, mal d’esquena, artritis reumatoide).
- Càncer
També, igual que diferents medicaments, l’exercici també pot tenir algun efecte secundari. Per això és important conèixer-los i minimitzar-los, sobretot seleccionant les activitats físiques més adequades per a cada persona. D’aquesta manera aconseguirem obtenir els millors resultats amb el mínim risc. Per aconseguir-ho és important una bona valoració prèvia i una progressió de l’entrenament adequat. Els professionals de l’exercici realitzaran una prescripció de la forma més segura i eficaç.
És important consultar al teu metge si l’exercici és adequat per al teu cas, tenint en compte la teva condició física, anatòmica, neurològica, cardíaca, metabòlica o qualsevol altra patologia.
Gairebé totes les persones, incloses les dones embarassades, la gent gran i les persones amb afeccions cròniques, degeneratives o discapacitades, poden beneficiar-se de l’exercici regular, ben dissenyat i controlat. Mai no s’és massa jove o massa vell per començar. Sempre podem trobar aquella activitat que ens permeti gaudir d’una pràctica esportiva saludable. (Pedersen & Saltin, 2015)
Des de DiR portem més de 40 anys amb la visió de transformar l’exercici en una veritable medicina i evolucionar constantment per ajudar a aconseguir els millors resultats, des de la varietat d’activitats i serveis (Clubs DiR), localitzacions a l’aire lliure (DiR OUTDOOR) i, fins i tot, ofertes digitals (DIR a Casa / sessions en directe) per mantenir-te en forma en qualsevol moment i a qualsevol lloc.
CLUBS: https://www.dir.cat
OUTDOOR/VIRTUAL/STREAMING: https://dirigides.cat
Jordi Notario
Director DIR OUTDOOR
REFERÈNCIES
Coombes, J. S., Law, J., Lancashire, B., & Fassett, R. G. (2015). “Exercise is Medicine”: curbing the burden of chronic disease and physical inactivity. Asia-Pacific journal of public health, 27(2), NP600–NP605. https://doi.org/10.1177/1010539513481492
Pedersen, B. K., & Saltin, B. (2015). Exercise as medicine – evidence for prescribing exercise as therapy in 26 different chronic diseases. Scandinavian journal of medicine & science in sports, 25 Suppl 3, 1–72. https://doi.org/10.1111/sms.12581
Lavie, C. J., Johannsen, N., Swift, D., Sénéchal, M., Earnest, C., Church, T., Hutber, A., Sallis, R., & Blair, S. N. (2014). Exercise is Medicine – The Importance of Physical Activity, Exercise Training, Cardiorespiratory Fitness and Obesity in the Prevention and Treatment of Type 2 Diabetes. European endocrinology, 10(1), 18–22. https://doi.org/10.17925/EE.2014.10.01.18
Vina et al. El ejercicio actúa como una droga; los beneficios farmacológicos del ejercicio. Br J Pharmacol. 2012 167 (1): 1–12. OR Vina y col., Br J Pharmacol. 2012 167 (1): 1–12.
Què en penses?