A partir de març i principis d’abril, els mercats donen pas a la temporada de fruites estiuenques.
D’entre els milers de colors que tenyeixen cadascun dels seus racons, un hi destaca per sobre de tots: el vermell intens i brillant de les maduixes.
Com que es tracta d’una fruita molt delicada, no convé emmagatzemar-la durant molts dies, però un cop rentades i ben eixugades, les maduixes es poden guardar en el frigorífic o en qualsevol altre lloc fresc i ventilat.
Així poden conservar-se en perfecte estat uns quatre o cinc dies.
A més de ser realment delicioses, les maduixes tenen unes propietats nutricionals i terapèutiques excepcionals:
- Són baixes en calories (30 per cada100 grams)
- Estan formades majoritàriament per aigua, que en representa el 90% de la composició, seguida dels hidrats de carboni i la fibra, que millora el trànsit intestinal i té un efecte protector i depurador den l’organisme.
- Les maduixes en el seu punt òptim de maduració tenen un sabor molt intens i contenen una concentració de vitamines d’important acció antioxidant. En finalitzar el període de maduració, les maduixes absorbiesen els antocians, uns pigments vermells rics en betacarotens, que actuen com a protecció contra substàncies nocives.
Però sobre tot la maduixa destaca per la gran aportació de vitamina C que protegeix el sistema immunitari, té acció antioxidant i afavoreix l’absorció del ferro dels aliments, i d’àcid fòlic, que té una missió molt important a l’hora de protegir l’organisme i estimular el creixement cel·lular.
Amb només 100 grams es cobreixen les necessitats diàries en aquesta vitamina, i és especialment recomanable per tractar estats d’anèmia, i per a dones embarassades i lactants. L’àcid folic de les maduixes és un element imprescindible durant l’embaràs, ja que ajuda a prevenir l’espina bífida icol·labora en el perfecte desenvolupament del sistema nerviós del fetus.
Per Ana Belén Marín . Equip de nutricionistes Grup DiR.
Què en penses?