La majoria de metges i professionals de la salut recomanen la natació per ser un dels esports més saludables
Sabem que no és cap novetat dir que la natació és un dels esports més saludables que existeixen, però pot ser encara no sabies que recentment ha estat considerada com el segon esport que redueix més el risc de patir malalties relacionades amb el cor o de tipus vascular, segons els resultats de l’estudi publicats pel British Journal of Sports Medicine a finals del 2016.
Tot i això, tal i com ens explica Rafa Soriano, Entrenador Personal de Clubs DiR i especialista en el mètode de natació Total Immersión, la natació és un esport recomanable a qualsevol persona però cal practicar-ho amb criteri, “perquè fer-ho de manera incorrecta pot produir lesions”, afegint que “per aquesta raó és imprescindible un bon assessorament per poder gaudir d’aquest esport sense patir riscos”.
Pel Rafa, la natació “és un bon esport per iniciar-se en l’activitat física perquè es realitza en un medi mil vegades més dens que l’aire; el desplaçament dins de l’aigua ofereix una resistència natural que va conjuntament associada a l’equilibri, fent que tots els músculs del cos treballin”.
Beneficis de la natació
Però això no és tot, perquè de beneficis de la natació en tindríem per donar i per vendre tal i com ens explica: “Millora la resistència aeròbica, la mobilitat articular, la força i l’elasticitat dels músculs o l’equilibri, entre molts altres, però també té un efecte terapèutic anti-estrès molt important i ajuda a reparar les neurones danyades millorant la funció cognitiva”.
També caldria destacar tots els beneficis que aporta al sistema respiratori, proporcionant als pulmons una major capacitat de contracció i expansió, beneficiant a les cèl·lules del cos perquè poden subministrar d’una manera més eficient l’oxigen.
Com podem començar a entrenar natació
Primer de tot, el Rafa puntualitza que “el més recomanable és consultar a un professional perquè realitzi una valoració i aconselli sobre el tipus d’entrenament més adient en funció del nivell tècnic, l’edat o les patologies de la persona”, i continua explicant que “moltes vegades nedem de manera incorrecta i no som conscients, perquè el cos actua per instint”.
Després d’això, si ja estem preparats per capbussar-nos a la piscina, abans haurem de “realitzar estiraments balístics i diferents exercicis de mobilitat” com podrien ser elevacions frontals i laterals amb els braços, rotacions, etc.
Un cop dins de la piscina, el més recomanable és “començar amb els estils de crol i d’esquena degut a que són més fàcils”, i desaconsella realitzar braça a partir dels 50 anys, ja que “pot produir una hiperextensió lumbar i una comprensió cervical accentuada si no es realitza de manera adequada”, per això un bon assessorament és essencial.
Sobre la freqüència d’entrenaments que caldria seguir, el Rafa comenta que les primeres setmanes es pot entrenar “entre dos i tres dies a la setmana” i afegeix que “a mida que es vagi agafant resistència es podria practicar tots els dies”.
Què en penses?